Se rejudecă procesul Gutău, a lipsit denunţătorul

Marţi, 3 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc o nouă şedinţă în rejudecarea procesului de corupţie al primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, după ce Curtea Europeană a Drepurilor Omului (CEDO) a decis că acesta nu au beneficiat de o judecată justă. Din lotul de martori citaţi să se prezinte la audieri, la acest termen, a lipsit martorul-cheie: denunţătorul.

0

La şedinţa din 3 septembrie au fost audiaţi câţiva martori, ceilalţi urmând să se prezinte la termenul din 15 octombrie a.c. Marele absent a fost denunţătorul, omul de afaceri vâlcean Crinu Popescu (foto). Însă este de aşteptat ca acesta să nu lipsească la următoarea şedinţă. Codul de procedură penală prevede aducerea cu manat a martorului care nu se prezintă la auderi şi pedeapsa amenzii penale/judiciare, iar amenda penală se notează în cazierul judiciar. „Personal, sunt mulţumit de felul în care a decurs procesul până acum. Sper ca în două-trei termene să se încheie şi să mi se facă dreptate”, a declarat primarul Gutău. În ianuarie 2010, Mircia Gutău şi viceprimarul de atunci, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

Ce a stabilit CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotărât în data de 8 noiembrie 2016, că primarului Mircia Gutău, i-au fost încălcate dreptul la aparare şi dreptul la un proces echitabil în cauza de la Inalta Curte de Casaţie şi Justitie, care l-a condamnat la trei ani de închisoare după ce alte două instanţe au pronunţat achitarea lui. În esenţă, CEDO a stabilit că drepturile apărării au fost „sensibil reduse” din cauză că Gutău a fost condamnat doar pe baza marturiilor pe care primele instanţe le-au considerat insuficiente, fara a-i audia din nou pe martori. Aceleaşi motive au stat la baza constatării ca primarului i s-a încălcat dreptul la apărare. Ulterior, instanţa supremă a desfiinţat sentinţa, dispunând rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs.

Primarul nu a solicitat despăgubiri

De menţionat că decizia CEDO nu se pronunţă asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei cuiva, ci doar asupra respectării drepturilor omului în cadrul unui proces. Dacă va câştiga acest proces, condamnarea este desfiinţată. Dacă îl pierde, primarul rămâne cu condamnarea deja executată. Potrivit Codului de Procedură penală, Mircia Gutău ar fi putut primi despăgubiri de la statul român. Acesta nu a prezentat însă la CEDO nicio cerere de despăgubire.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ