Masa caldă în şcoli – un proiect ce merită generalizat

0

Masa caldă în şcoli este un proiect despre care ALDE a vorbit de la începutul înfiinţării sale. Faptul că acest proiect-pilot exista şi dă roade este un merit incontestabil al actualei guvernări PSD-ALDE. Programul-pilot a creat condiţii pentru scăderea abandonului şcolar – o problemă care devenise acută şi care este înca una majoră.
Nu am auzit voci din opoziţie care să salute şi să încurajeze continuarea şi perfecţionarea acestui program în toţi aceşti trei ani din urmă. Dimpotrivă, nu puţine au fost vocile opoziţiei care îl contestau ca fiind ineficient, ba chiar inutil.
Programul pilot „Masa caldă în şcoli” prevede acordarea unei mese calde copiilor din 50 de grădiniţe şi şcoli ca o prima fază pentru generalizarea sa.
Acum, când guvernul se pregăteşte să continue (prin lansarea unui proiect de OUG) acest program pentru a-l perfecţiona şi extinde apoi la nivelul întregii ţări în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi, (re)apar vocile apocaliptice care contestă prelungirea proiectului-pilot, invocând nevoia generalizarii sale.
La acest moment, vorbim de proiectul unei ordonanţe de urgenţă pusă în dezbatere. Tocmai de aceea este pusă în dezbatere, pentru a se veni cu observaţii şi soluţii de îmbunătaţire a proiectului. Să sperăm că aceste observaţii vor fi unele de fond întemeiate pe argumente solide şi nu pe unele politicianiste.
Cei care critică din start această OUG ar trebui să vadă că în cuprinsul ei scrie clar că primăriile de care aparţin şcolile din program vor primi „sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”, pentru a plăti masa.
Banii pot să fie suplimentaţi din venituri proprii ale primăriilor sau din alte surse de finanţare, dacă membrii consiliului local stabilesc o valoare zilnică mai mare decât cea prevăzută prin OUG sau dacă se majorează numărul de copii în şcolile din program, în timpul anului şcolar.
ALDE îşi doreşte ca acest program să fie generalizat. El merită să fie generalizat. Se vor analiza lucrurile cu atenţie şi în urma dezbaterii se vor trage concluziile necesare.
Din păcate, în loc să fie abordat constructiv, acest proiect de succes este atacat intenţionat acum, la început de an şcolar, pentru a se crea impresia de lipsă de preocupare a guvernului. Nimic mai fals!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ