ALDE Dolj: Problema costurilor ascunse ale educaţiei trebuie clarificată

Anișoara Stănculescu, vicepreședinte național OFLDE: „Constituția ar trebui respectată și din perspectiva gratuității învățământului de stat”.

0

„Constituția României precizează clar la articolul 32, alin. 4 că «Învățămîntul de stat este gratuit, potrivit legii». Realitatea educației preuniversitare românesti ne arată însă că există o serie de costuri ascunse ale educației (fondul clasei, rechizite, manuale, dotări în clase, protocol la examene, programe after school etc) care se ridică la peste 3000 de lei în medie pentru fiecare elev de gimnaziu sau liceu din țara noastră. Costuri (suportate de părinți) care intră în coliziune cu prevederea constituțională privind gratuitatea învățământului public. Experții precizează că aceste costuri ascunse cresc de la an la an, iar spirala creșterilor nu se va opri nici în acest an.
Considerăm că această situație va trebui clarificată și găsite soluții pe termen lung în acord cu prevederile Constituției .
Marea problemă rămâne aceea că toate aceste costuri generează discrepanțe de pregătire între elevi, discriminări succesive și vulnerabilizează suplimentar copiii care provin din medii socio-economice defavorizate.
ALDE pledează în continuare pentru accesul egal al copiilor tuturor românilor la educație de calitate. Progresul unei societăți se măsoară și prin acest indicator deosebit de important. Condiționarea financiară a participării la programe de suport educațional constituie un element de discriminare inacceptabil. Startul în viață este esențial pentru orice copil/tânăr. Toți ar trebui să beneficieze de șanse egale. Altfel, lipsa de acces la educație poate determina pentru copilul/tânărul de astăzi un statut social vulnerabil pentru tot restul vieții.
Considerăm că Ministerul Educației/ Guvernul ar trebui să construiască repede soluții(dintre care una este finanțarea adecvată a educației) astfel incât învățământul de stat să fie cu adevărat gratuit, în deplin acord cu prevederile Legii Fundamentale“, se arată într-un comunicat de presă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ