Primarul Craiovei - Mihail Genoiu

„Nu ştiu de ce s-a ajuns la această situaţie. Noi am căutat spaţii peste tot pentru acest liceu, care ni s-a cam pus în braţe. Universitatea (n.r. – Universitatea din Craiova) l-a creat şi, apoi, văzând că nu are cum să rezolve cu acreditarea, din cauza spaţiului, ni l-a predat nouă. În cele din urmă, am rezolvat oarecum problema, dar iată că am deranjat la Odobleja şi nu ştiu de ce”. Aceasta este afirmaţia absolut halucinantă a lui Mihai Genoiu, primarul Craiovei, făcută în urmă cu câteva săptămâni de la tribuna Consiliului Local Craiova, când opoziţia a pus în dezbatere soarta Liceului „Voltaire“. Omul, ales de craioveni să le păstorească destinele, pur şi simplu nu a înţeles un lucru simplu: Consiliul Local, în mod normal Executivul Primăriei, are obligaţia, prin lege, să asigure instituţiilor de învăţământ publice sau private, care fac parte din reţeaua publică educaţională naţională, un sediu unde să îşi desfăşoare activitatea. Astfel grăieşte legea în România, iar juriştii primăriei, aceia, câţiva competenţi care au devenit o minoritate în pădurea de fuste scurte angajate cu ordin de la partid, aveau obligaţia să îl dezmeticească pe primar şi să îi explice că de soarta Liceului „Voltaire“ este direct responsabil! Nu ştiu dacă cineva a îndrăznit „să cârâie“ în front, dar cu certitudine Genoiu nu a reuşit încă să rezolve problema acestei instituţii de învăţământ. Urmarea este una tragică: credibilitatea liceului, unul ce s-a dorit elitist la înfiinţarea sa de către Universitatea din Craiova, a fost făcută praf de bâlbele administrative ale Primăriei şi Consiliului Local.

Dar, pentru ca lucrurile să fie şi mai clare, iată ce posta pe o reţea socială, la vremea respectivă, preşedinta Asociaţiei „Arti“, persoană juridică ce patronează Şcoala „Româno-Britanică“ din Craiova:
„Incredibil! (…)
În contextul în care primarul Clujului susţine orice iniţiativă din domeniul educaţional, mai ales înfiinţarea de noi unităţi de învăţământ (financiar, logistic şi nu numai), Craiovei îi este neclar de ce să se implice autorităţile publice în procesul de dezvoltare a noi instituţii de învăţământ.
Detalii:
http://www.cvlpress.ro/28.07.2018/situatia-liceului-voltaire-nu-este-nici-acum-clarificata/
E important să se lămurească şi să se înţeleagă că TOATE unităţile de învăţământ din acest oraş au ca organ tutelar Consiliul Local al Municipiului Craiova. (…)
Am observat reacţiile ca urmare a cererii legitime a Liceului VOLTAIRE, membru în reţeaua şcolară a municipiului Craiova, de a i se aloca un spaţiu din patrimoniul public. Inclusiv Şcoala Româno-Britanică şi Şcoala Terraveda au făcut în timp astfel de solicitări şi mi-este teamă că nu a fost înţeles contextul legal în care se întâmplă asta.
Sper ca următoarele detalii să ne facă să înţelegem că, din păcate, este ceva care ţine de autoritatea locală:
– marea diferenţa dintre o şcoală publică şi cea privată ţine de persoana juridică iniţiatoare;
În contextul în care vorbim de şcoli supra-aglomerate (în primul rând datorată sistemului de finanţare per elev, şcolile publice încasând aproape 5.000 de lei anual/ elev, însă alocă cheltuieli pentru 2 clase în loc de 3), nişte persoane juridice private sau publice (cum este Universitatea), ale căror atribuţii nu vizează dezvoltarea reţelei educaţionale, cum e cazul Consiliului Local, au luat iniţiativa de a înfiinţa noi unităţi şcolare. Acestea nu pot să fie înfiinţate fără finanţate mixtă pentru că statul nu acordă finanţarea de stat decât după un ciclu educaţional, aşadar finanţarea este în sistem mixt. Adică părinţii acestor copii plătesc de 2 ori: plătesc la stat (TVA-ul finanţând educaţia), fără ca timp de 5 ani copiii lor să beneficieze de ceva, şi plătesc taxa de şcolarizare şcolii ca să poată exista şi funcţiona;

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ