Comunicat de presă
ALDE Dolj: Combaterea risipei alimentare – urgenţă naţională

Anişoara Stănculescu, preşedinte ALDE Craiova: „Legea privind diminuarea risipei alimentare trebuie deblocată pentru a putea fi aplicată”.

0

Combaterea risipei alimentare trebuie să devină cu adevărat o prioritate naţională. Acţiunea în acest sens ar fi un veritabil exerciţiu de solidaritate la scara întregii ţări.Trebuie depăşită faza acţiunilor de conştientizare a acestui flagel şi trecut la măsuri concrete.
România/românii risipesc zilnic 6000 de tone de mâncare ceea ce inseamnă peste 2, 1 milioane de tone anual (cca 130.000 de tiruri în coloană!!!). Locul 9 în Uniunea Europeană la acest capitol deşi la nivelul de trai ocupăm încă unul din locurile din coada clasamentului european.
În aceeaşi realitate 225.000 de copii se duc zilnic la culcare flămânzi, iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă. Dacă mai adăugăm şi faptul că sunt câteva sute de mii de români adulţi care se hrănesc la limita supravieţuirii avem un tablou menit să îngrijoreze cu adevărat.
Considerăm că două tipuri de măsuri ar trebui luate pentru ca deopotrivă comercianţii şi consumatorii(inclusiv cei din Dolj) să fie mai responsabili în gestionarea alimentelor.
Prima măsură are în vedere deblocarea Legii privind risipa alimentară prin finalizarea normelor de aplicare. Această lege propune operatorilor agroalimentari luarea unor măsuri bine stabilite pentru a se reduce pe cât posibil acest fenomen îngrijorător. Prin această lege, operatorii economici care vor dona alimentele vor beneficia de facilităţi fiscale: reducerea impozitului, scăderea bazei de impozitare etc.
O a doua măsură legată organic de prima este extinderea programelor de tip Share Food prin care şi cetăţenii să dobândească deprinderea de a dona în timp util produsele alimentare pe care nu le folosesc.
„Există încă mulţi oameni în nevoie şi în Craiova şi în judeţul nostru pentru care hrana insuficientă constituie o problemă. Efortul de a crea mecanisme concrete, operaţionale de reducere a risipei alimentare va ajuta enorm ca şi aceşti oameni să ducă o viaţă normală măcar din perspectiva unei alimentaţii decente”, apreciază Anişoara Stănculescu, liderul ALDE Craiova.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ