Există voci la nivel european care încep să pună sub semnul întrebării dacă România, în contextul tensiunilor politice şi sociale, mai poate onora, aşa cum se cuvine, preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019.
Înmulţirea acestor voci poate genera un precedent extrem de periculos la nivelul Uniunii Europene. Precedent care trebuie evitat. Acest lucru poate fi făcut deopotrivă prin corecta informare a oficialilor de la Bruxelles asupra realităţii româneşti, dar şi prin modul în care decidenţii de la Bucureşti vor înţelege să comunice UNITAR la Bruxelles în perioada următoare.
La mai bine 10 ani de la integrarea sa deplină, România va da un examen de maturitate instituţională şi politică prin modul în care va gestiona cele şase luni ale Preşedinţiei rotative a Uniunii. Şi, înainte de asta, prin modul în care autorităţile române vor gestiona perioada până la preluarea Preşedinţiei.
Cred că toate vocile responsabile de la Bucureşti, de la Preşedinte până la liderii Opoziţiei, de la premier până la Ministerul de Externe şi până la diplomaţia parlamentară, vor trebui să utilizeze cu responsabilitate şi patriotism raţional toate canalele oficiale şi semioficiale în dialogul cu liderii UE.
România nu trebuie să fie pusă în situaţia jenantă şi inacceptabilă de a nu putea valorifica instituţional un drept ce îi revine în baza statutului pe care îl are de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Preşedinţia Consiliului UE este un bun prilej de a demonstra că ştim să înţelegem rolul ce ne revine şi putem să îl jucăm cu maturitate şi profesionalism. România este pregătită tehnic şi nu numai de a face faţă cu brio provocării de a conduce destinul Uniunii pentru şase luni de zile.
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a lui 2019, se va exercita într-un context complex, pe fondul unor procese de anvergură, aflate în derulare, aşa cum sunt: Brexit, migraţia, tensiunile în relaţiile transatlantice sau alocarea bugetului UE pe şapte ani (mai bine de un trilion de euro).
Liderii de la Bucureşti trebuie să fie convingători în a arăta că suntem pe deplin conştienţi de provocările existente şi că România îşi poate asuma cu succes mandatul ce îi revine. Nicio fisură nu trebuie să apară în linia acestui discurs unitar.
Trăim într-o lume a dezinformarilor de tot felul. Şi aceasta este o provocare căreia trebuie să îi facem faţă. Iar când este vorba de interesul major al ţării noastre, nu ar mai trebui să fie loc de ezitări, rivalităţi şi jocuri de miză mică…

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ