Cel ce a dat glas criticilor a fost consilierul municipal al PNL Marian Vasile, care susţine că a fost asaltat de sesizări pe aceste teme.

Vasile: Drumul spre „ciumă”, pavat cu bune intenţii

De menţionat că pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri figura şi un proiect de hotărâre care permitea SC Salubritate Craiova SRL să finalizeze achiziţia în leasing a şase autocompactoare care să acopere deficitul parcului auto al societăţii. Acest lucru nu i-a tăiat din elan lui Marian Vasile, care a ţinut să precizeze că problema gunoaielor din Craiova şi a mirosului pe care-l degajă trenează deja nepermis de mult. „Nu ştiu unde vom ajunge cu această situaţie a gunoiului din Craiova. Am mai ridicat această problemă şi s-a promis că situaţia se va rezolva, dar nu s-a rezolvat nimic. Vin tot felul de sesizări, vedem imagini peste imagini din diferite cartiere, oamenii reclamă situaţiile cu pricina. Ce se poate face cu aceste focare de infecţie? Ce se întâmplă, de fapt? Nu putem asigura o minimă igienă în acest oraş?! Ţânţari avem, gunoi avem. Dacă mai punem şi mirosul, deja nu ştim ce să mai facem. Unde vreţi să ajungem? La ciumă, cumva?”, a spus consilierul PNL.

Genoiu: Problema e la periferie, nu la tomberoane. Se va rezolva

În replică, primarul Mihail Genoiu (foto) a spus că a investigat problema mai în detaliu în momentul în care s-a confruntat personal cu mirosul persistent de gunoi şi că de vină ar fi damful venit de la depozitul ecologic de la Mofleni, nu banalele tomberoane dintre blocuri puse pe lista de aşteptare de Salubritate. Ambele posibile surse ale mirosului sunt însă în curs de anihilare, a dat asigurări edilul-şef. „Le dăm acum posibilitatea celor de la salubritate să îşi completeze parcul auto cu câteva autospeciale luate în leasing. Ştiţi bine că a face finanţări pentru societatea de salubritate, atâta timp cât a fost atribuit contractul de salubritate pentru operatorul regional, este o treabă mai complicată. Şi am găsit această variantă de a achiziţiona maşinile într-un leasing operaţional şi sperăm ca la sfârşitul lunii să fie flota completă şi să înceapă acţiunea. Mirosul de gunoi însă nu are nicio legătură cu tomberoanele. Sunt, într-adevăr, disfuncţionalităţi, se întâmplă chiar şi la mine acasă. Am sunat şi eu la salubritate, tocmai de asta am ajuns la această concluzie să luăm maşinile în leasing operaţional. Dar în niciun caz mirosul de gunoi nu vine de la aceste platforme izolate care au o suprafaţă relativ mică. Mirosul de gunoi nu poate să vină decât dinspre groapa de gunoi sau mai sunt focare, cum este balta Craioviţei sau alte zone care aduc gunoi. Un miros puternic era şi în zona Sineasca, dar după ce am casetat, nu mai este miros. Probabil că după ce se acoperă celula 5 de la Mofleni – şi înţeleg că este acoperită în mare proporţie şi este în curs de obţinere a avizului pentru celula 6 – , va dispărea şi mirosul”, a spus Genoiu.

Ţânţarii plouaţi, greu de ucis

Primarul a ţinut să apere Salubritatea şi în ceea ce priveşte combaterea ţânţarilor, care a fost, susţine Genoiu, mult peste campaniile de dezinsecţie din anii precedenţi. „În ceea ce priveşte ţânţarii, pot să vă spun că acţiunile Salubrităţii în acest domeniu anul acesta au fost de două ori, dacă nu de trei ori mai multe şi mai intense decât în anii anteriori. Ca intensitate şi ca număr au fost mult mai multe, atât cele cu avionul, cât şi cele derulate la sol, însă ploile care au fost în ultima perioadă au făcut ca dezvoltarea ţânţarilor să fie foarte puternică. Salubritatea nu ar putea să facă mai mult decât a făcut pentru că, deja, sunt nişte parametri care trebuie să fie aprobaţi de către direcţia de sănătate publică pe care nu putem să îi depăşim”, a precizat edilul-şef al Craiovei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ