Deputatul Daniela Oteşanu: România preia cârma UE, vor fi oportunităţi pe care nu le putem rata

Începând din luna ianuarie 2019 România va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, exercitată în premieră de țara noastră. Într-o declarație politică, deputatul PSD de Vâlcea, Daniela Oteșanu, a vorbit despre această provocare majoră, dar și despre oportunitățile pe care le oferă.

0

„Este momentul suprem în care România îşi poate demonstra calităţile”
„La 1 ianuarie 2019, ţara noastră va prelua pentru o perioadă de șase luni, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, fapt care necesită o pregătire riguroasă şi profesionistă pentru fiecare detaliu din calendarul de preluare al preşedinţiei. La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, vom fi în centrul procesului decizional european şi vom putea contribui la consolidarea şi la dezvoltarea Proiectului european. Acest lucru înseamnă o mai mare vizibilitate pe plan extern şi beneficii în multe planuri, dar mai ales în procesul de absorbţie a fondurilor europene atât de necesare în domeniul investiţional, în domeniul economic şi, de ce nu, chiar în domeniul social. Vor fi oportunităţi pe care nu le putem rata, este momentul suprem în care România îşi poate demonstra calităţile de partener important în spaţiul comunitar.
Din momentul în care România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va avea mai multe atribuţii în activitatea zilnică, în cadrul Uniunii Europene.
Preşedinţia are ca responsabilitate legislaţia UE, asigurarea continuităţii proceselor legislative şi cooperarea dintre statele membre.
Pentru a se asigura un cadru general coerent de desfăşurare a activităţii Consiliului Uniunii Europene, pentru o perioadă neîntreruptă de 18 luni, statele membre care deţin preşedinţia lucrează împreună în grupuri de trei, denumite triouri, sistem introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. România face parte din trioul de preşedinţii, care mai include Croaţia şi Finlanda”.

„Va trebui să acţionăm pe câteva direcţii importante”
„Va trebui să acţionăm pe câteva direcţii importante:
– planificarea şi conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului;
– reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale UE;
– cooperarea cu Preşedintele Consiliului European şi cu Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.
Din punctul de vedere al evenimentelor care se petrec în interiorul Uniunii Europene, nu va fi o perioadă tocmai uşoară, pentru că în perioada preşedinţiei României va avea loc Brexit-ul, se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul European şi pentru conducerea Comisiei Europene, se va stabili bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2020-2024.
Unitatea de Pregătire a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, departament creat special în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, departament coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, domnul Victor Negrescu, şi Consiliul Naţional de Pregătire şi Exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, aflat sub conducerea doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, vor asigura îndeplinirea programului de pregătire şi de preluare şi vor face din perioada în care vom deţine preşedinţia Consiliului UE, o perioadă de succes pentru România şi români„ a declarat parlamentarul social-democrat.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ