Vara este, mai ales pentru politica românească, un veritabil anotimp al scenariilor. Unele, rod al unor strategii autentice, altele născute pentru a muri ca fake news.
Este în vogă acum scenariul potrivit căruia în jurul domnului Tăriceanu se va construi o nouă majoritate politică în toamnă. PNL-ul, prin vocea unor reprezentanţi ai săi din vechea echipă liberală, dar nu numai, sugerează o anumită nostalgie după fostul lider. Unii vectori de opinie vorbesc de iminenţa unor negocieri politice complexe avându-l ca miză pe liderul ALDE. Alţii vorbesc despre oportunitatea/posibilitatea/necesitatea susţinerii acestuia pentru o eventuală candidatură la Cotroceni.
Probabil că se încearcă, pe de o parte, testarea unei variante solide pentru regruparea dreptei. Pe de altă parte, cu siguranţă se încearcă subminarea Coaliţiei PSD-ALDE care în mod evident funcţionează, în pofida unor incongruenţe de ordin tactic, să le spunem, mai degrabă, decât de ordin strategic.
Dincolo de toate aceste zbateri estivale, putem distila câteva adevăruri care greu ar putea fi contestate.
Primul este acela că ALDE a dovedit că în condiţii de respect reciproc este un partener de drum loial care ţine la principii şi la o viziune coerentă asupra bătăliei pentru dezvoltare, pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Din această perspectivă parteneriatul cu PSD este unul solid, fondat pe nevoia atingerii unor obiective de guvernare necesare dezvoltării şi democratizării societăţii româneşti.
Al doilea adevăr vorbeşte de la sine că ALDE a devenit un partid frecventabil pe întreg eşichierul politic tocmai datorită consecvenţei de care a dat dovadă în toate demersurile de politică publică. Demersuri care i-au adus respect şi încredere publică. Şi iată şi reevaluări din partea unor competitori politici.
Al treilea adevăr este acela că România are nevoie şi este în căutare de lideri. Lideri în stare să propună o viziune de ţară şi să fie promotori ai înfăptuirii ei.
Din această perspectivă, este absolut firesc să existe atâta consum de energie politică şi mediatică în jurul preşedintelui naţional al ALDE. Călin Popescu Tăriceanu este astăzi un lider marcant al vieţii politice româneşti ajuns la o maturitate politică deplină, unul dintre foarte puţinii care pot ocupa cu responsabilitate şi competenţă orice poziţie la vârful statului român.
Viitorul, nu foarte îndepărtat, ne va da răspunsul dacă vom şti să valorificăm, la cel mai înalt nivel, astfel de lideri.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ