Personal, consider că politicile unui guvern trebuie judecate după raportul dintre lucrurile bune şi cele rele. La fel ar trebui judecaţi şi oamenii care formează guvernele. În funcţie de care parte înclină balanţa, acolo trebuie să fie şi aprecierile sau nemulţumirile noastre.
Guvernul din care face parte ALDE nu este un guvern perfect. Sunt nemulţumiri justificate legate de întârzierea demarării unor mari proiecte publice de infrastructură (spitale, autostrăzi etc.), de gradul încă sub media europeană al absorbţiei fondurilor europene, de insuficiente măsuri pentru sprijinirea capitalului autohton, de inegalităţi mari de dezvoltare între regiuni şi cu siguranţă şi de alte chestiuni punctuale.
E bine să le arătăm cu degetul, e bine să le conştientizăm şi ar fi foarte bine dacă noi toţi cei cu rol în decizia publică am şi găsi consensul necesar pentru eliminarea acestor nemulţumiri.
În acelaşi timp, numai cine nu vrea, ”din ordin sau din plăcere”, nu vede că s-au realizat lucruri bune în această perioadă. Lucruri la care puţini visau în urmă cu câţiva ani. Da, există o parte plină (consistentă) a paharului pe care ar trebui să o vedem. Şi eforturi făcute care ar trebui respectate.
Avem o creştere economică sănătoasă care, dacă vom şti să o păstrăm, ne poate duce în 2020 în primele 7 ţări ale UE din perspectiva PIB-ului.
Am redus aproape la jumătate deficitul Bugetului de pensii. Am crescut pensiile (la 1 iulie a.c. am majorat punctul de pensie) şi le vom creşte şi anul viitor. Am mărit plafonul pentru accesul la medicamentele compensate 90%.
Am crescut salariile medicilor şi profesorilor la un nivel apropiat de media europeană, eliminând marile nemulţumiri din cele două subsisteme atât de importante.
Şomajul pe ţară este la cea mai mică rată din ultimii 30 de ani şi una dintre cele mai mici din UE.
Avem un grad de îndatorare din PIB printre cele mai mici din Europa, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv semnificativ.
Avem o creştere a gradului de absorbţie a banilor europeni de la 7% în anul Cioloş la 19% în primele şase luni ale acestui an.
Investiţiile publice au crescut cu cca 30% faţă de perioada similară a anului trecut.
În pofida criticilor, investiţiile străine directe sunt şi ele pe un trend crescător chiar dacă moderat.
Am stimulat activitatea transportatorilor reducând accizele la motorină.
Avem o creştere în domeniul agriculturii recunoscută la nivelul UE ca una dintre cele mai mari. Fermierii îşi primesc subvenţiile înainte de termen pentru a-şi putea desfăşura activitatea.
Iată doar 10 linii de acţiune pozitive care nu pot fi contestate dacă există bună credinţă. Prin urmare, vă invit să fim pozitivi şi să vedem partea plină a paharului. România este pe drumul cel bun!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ