Proiectul cu o denumire pompoasă a fost iniţiat la propunerea edilului Radu Liviu de către salariaţii Serviciului de dezvoltare locală. Acesta speră că prin activităţile ce se vor desfăşura va reuşi să-şi ţină subalternii departe de faptele ce contravin legii. “Uneori se întâmplă ca din necunoaştere, unii să greşească şi să intre sub incidenţa ei. Ne dorim să evităm astfel de situaţii care nu sunt bune. Prin implementarea acestui proiect care pe noi practic nu ne costă nimic, punem în aplicare şi o strategie naţională care vizează reducerea faptelor de corupţie. De toate acţiunile din proiect vor beneficia atât angajaţii, cât şi aleşii locali, în frunte cu mine”, a declarat primarul municipiului Caracal, Radu Liviu. „Proiectul «Transparenţă, etică şi integritate prin parteneriat social» a fost depus şi câştigat în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă, iar beneficiar este municipiul Caracal. Valoarea lui este de 292.000 de lei, din care contribuţia autorităţii publice, contribuţia la cheltuielile eligibile, reprezintă 6.000 de lei. Obiectivul general al proiectului este sprjinirea măsurilor de prevenire a corupţiei la nivelul Primăriei municipiului Caracal”, a precizat Dan Toma, şeful Serviciului strategii şi dezvoltare locală din cadrul Primăriei Caracal.

Lecţii despre integritate şi etică

Proiectul ce vizează combaterea faptelor de corupţie în rândul funcţionarilor publici şi al aleşilor caracaleni prevede printre altele “realizarea unui ghid privind punerea în aplicare a cadrului legal în domeniul eticii şi integrităţii, un manual de bune practici, două proceduri opraţionale privind măsurile de prevenire a corupţiei, o campanie de educaţie în domeniul anticorupţiei, două sesiuni de formare profesională în domeniul educaţiei, în domeniul anticorupţiei, eticii şi integrităţii, atât pentru personalul din cadrul instituţiei, cât şi pentru aleşii locali”, după cum a declarat Toma. Municipalitatea caracaleană nu a accesat singură acest proiect, ci în colaborare cu o asociaţie. “Municipiul Caracal este liderul proiectului, având şi un partener din partea societăţii civile – Asociaţia pentru Transparenţă şi Integritate, selectată în baza HG 40/2015 privind gestionarea fondurilor europene”, au susţinut reprezentanţii Primăriei Caracal.

Corupţia în Primăria Caracal, combătută de DNA

Edilul caracalean a negat că ideea unui astfel de proiect a plecat de la dosarele penale în care foarte mulţi foşti angajaţi ai administraţiei locale, în frunte cu foştii edili, au fost acuzaţi de fapte de corupţie. Cele mai răsunătoare dosare penale sunt cele în care este implicat cel mai longeviv primar al oraşului, Gheorghe Anghel. Acesta este inculpat în două dosare penale cu prejudicii imense, într-unul dintre acestea este acuzat de devalizarea bugetului local cu peste un milion de euro, fiind deja condamnat la instanţa de fond la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Alături de acesta, în aceeaşi cauză au mai fost condamnate alte 14 persoane. Tot la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare – Maria Tudor, fosta directoare economică a primăriei, Natalia Olaru şi Elena Niculăiţă, foste angajate ale Serviciului contabilitate din cadrul administraţiei caracalene, precum şi Maria Coşoveanu, fosta casieră centrală a instituţiei, dar şi mai mulţi oameni de afaceri. Acuzaţiile aduse acestora de către procurorii DNA au fost de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Procurorii i-au acuzat şi au reuşit să fie convingători la instanţa de fond că, în perioada 2005 – 2012, la nivelul Primăriei Caracal s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării. În opinia acestora, fostul primar şi directorul economic al instituţiei au pus la bază un mecanism de fraudare a bugetului local prin însuşirea unor sume mari de bani pe baza unor documente care atestau fie efectuarea unor lucrări fictive, fie procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive, cauzând astfel un prejudiciu de cca. 5,2 milioane lei. Magistraţii Curţii de Apel Craiova au casat sentinţa instanţei de fond şi au dispus rejudecarea cauzei pentru că motivarea sentinţei nu a fost semnată de judecătorul cauzei.

Procurorii DIICOT au avut şi ei de furcă aici

O parte dintre inculpaţii din acest dosar sunt puşi sub acuzaţie de procurorii DIICOT într-un alt dosar intitulat “Mafia de la FC Caracal”, tot pentru fapte de corupţie. Anchetatorii susţin că Gheorghe Anghel şi o parte dintre subordonaţi, dar şi unii angajaţi ai unei firme a Consiliului Local, au devalizat direct sau indirect bugetul local în favoarea echipei de fotbal. Acuzaţiile aduse fostului edil caracalean sunt de delapidare, abuz în serviciu, fals material, uz de fals şi evaziune fiscală. Faptele s-ar fi petrecut, susţin procurorii, în perioada 2010 – 2013, iar prejudiciul s-ar ridica la aproximativ şase milioane de lei. Şi în acest caz instanţa de fond s-a pronunţat condamnându-l pe fostul primar la câţiva ani de închisoare. Ca şi în dosarul anterior menţionat, judecătorii Curţii de Apel Craiova nu au confirmat sentinţa colegilor de la Tribunalul Olt, procesul fiind deocamdată suspendat după ce avocaţii inculpaţilor au sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe motiv că magistratul care a judecat cazul nu a semnat şi motivarea sentinţei. Şi acuzaţiile de corupţie la adresa fostului edil al Caracalului nu se opresc aici.

Record național de fapte penale

În urmă cu un an, DNA l-a trimis în judecată pe fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, alături de alte 22 de persoane, foşti subordonaţi, într-un al treilea dosar. În această cauză, Anghel este acuzat de nici mai mult şi nici mai puţin de 1.011fapte de corupţie. Procurorii au reţinut în rechizitoriul înaintat magistraţilor în acest caz că ”în perioada 2009 – 2012, la nivelul Primăriei municipiului Caracal, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a avut drept scop obţinerea, de către membrii săi şi persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituţiei publice, în condiţii nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operaţiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei. Din grupul infracţional organizat au făcut parte inculpatul Anghel Gheorghe, primarul municipiului Caracal, şi inculpata Tudor Maria, directorul economic al instituţiei, care au deţinut şi calitatea de iniţiatori şi coordonatori ai grupului, precum şi funcţionari publici aflaţi în subordinea acestora şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care au acţionat coordonat pentru obţinerea de foloase ilicite.
În concret, în perioada menţionată anterior, inculpaţii Anghel Gheorghe şi Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie şi au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăţi comerciale, fără ca aceste plăţi să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligaţii de plată în sarcina Primăriei mun. Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepţionării bunurilor plătite şi folosirea acestora în interesul instituţiei, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziţii şi fără ca aceste operaţiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv. La grupul infracţional organizat au aderat reprezentanţi de fapt/de drept ai societăţilor comerciale în numele cărora s-au emis pretinsele «documente justificative» şi alţi funcţionari publici din cadrul Primăriei mun. Caracal care au pus la dispoziţia angajaţilor din cadrul Direcţiei Economice şi casieriei centrale numeroase facturi fiscale şi chitanţe cu conţinut nereal, documente de evidenţă primară în care au fost consemnate de regulă prestări de servicii fictive în beneficiul instituţiei publice”.
În această cauză, Consiliul Local al municipiului Caracal s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.009.500 lei, procurorii instituind sechestru pe bunurile inculpaţilor. Gheorghe Anghel este dintre cei mai longevivi edili de municipii din ţară. El s-a aflat în fruntea administraţiei caracalene înainte şi după 1989. Ultimele mandate au fost între 1996 și 2012. Anghel este de profesie economist, are peste 70 de ani şi suferă de mai multe afecţiuni.