În urmă cu două săptămâni, într-un exerciţiu de transparenţă fără precedent, Universitatea Craiova, club privat de fotbal care a scos mii de craioveni în stradă la începutul verii, şi-a publicat pe site bugetul de venituri şi cheltuieli pentru sezonul recent încheiat. Pe înţelesul tuturor suporterilor, sumele au fost clar defalcate, atât la cheltuieli, cât şi la încasări, demersul fiind unanim apreciat nu numai în Craiova, ci şi în toată ţară. În acelaşi timp, SCM Craiova, clubul finanţat de către Primăria Craiova din banii noştri, ai tuturor, refuză să pună la dispoziţie aceste date, ignorând de luni bune mailul primit din partea publicaţiei noastre.

Bugetele echipelor, secret de stat
De altfel, situaţia financiară a clubului primăriei este un subiect tabu pentru oricine îndrăzneşte să întrebe. Nimeni nu ştie exact cum sunt împărţiţi banii alocaţi de consiliul local clubului, nici măcar consilierii locali nu au cunoştinţă despre modul în care sunt cheltuite peste 2 milioane de euro bani publici. Niciodată nu au fost făcute publice sumele defalcate pe secţii, pentru handbal, baschet, volei sau box, cum niciodată nu s-au făcut publice obiectivele acestor echipe. Aşa se face, spre exemplu, ca la baschet echipa municipalităţii să meargă din rău în mai rău, dar nimeni să nu facă o evaluare obiectivă dacă există probleme de management al directorului sportiv Marius Toma, un apropiat al conducerii clubului în ultimii cinci ani, sau avem de-a face cu o subfinanţare cronică a acestei secţii, cândva, nu cu mult timp în urmă, un simbol al urbei. Nici la volei feminin nu ştim câţi bani „se toacă“ pentru a întreţine o echipă mediocră, în timp ce clasarea neaşteptat de slabă a echipei de volei masculin ar putea să se datoreze fie incompetenţei mai-marilor clubului, fie unei „sugrumări“ financiare a clubului.

Bani negri în sportul craiovean?
Secretomania clubului, girată de conducerea Primăriei Craiova, poate avea drept scop tocmai ascunderea unor defecte manageriale majore. Nu poţi trage la răspundere pe cineva pentru rezultate sportive mediocre atât timp cât habar nu ai care-i sunt resursele financiare şi obiectivele. Nimeni nu-şi asumă nimic, în timp ce bani mulţi pentru un oraş cu un buget atât de mic, aşa cum este Craiova, sunt împărţiţi la secret de doi-trei funcţionari obedienţi până în pânzele albe conducerii oraşului. Zvonuri circulă prin urbe de ani buni, se pronunţă din ce în ce mai des cuvinte precum comisioane întoarse prin intermediul impresarilor, bani negri cheltuiţi pe diverse festine cu arbitri sau oficiali ai federaţiilor de profil, iar faptul că transparenţa financiară şi decizională este ignorată de conducerea clubului nu face altceva decât să dea credibilitate acestor rumori.

Baschetul a fost „îngropat“ în anonimat
În timp ce se împăunează cu rezultatele extraordinare obţinute de echipa de handbal a clubului, conducerea se fereşte să amintească ceva de prestaţiile echipelor de baschet şi volei (fete şi băieţi). În sezonul competiţional recent încheiat, cele două echipe de volei şi cea de baschet s-au clasat pe locuri mediocre faţă de aşteptările suporterilor. Dacă voleiul nu a fost niciodată un sport prea iubit în Craiova, la baschet se creease de câţiva ani un adevărat fenomen de masă în oraş, nu puţine fiind meciurile jucate cu casa închisă în Polivalentă. Numai că, uşor, uşor, baschetul a fost „îngropat“ într-un anonimat nemeritat, rezultatele obţinute de echipa municipalităţi fiind de la an la an mai slabe. În puţinele conferinţe de presă susţinute, Marius Toma, managerul echipei de baschet ani la rând, nu a oferit niciodată o explicaţie clară a eşecurilor repetate, asumându-şi cu jumătate de gură vina de a nu putea face mai mult. N-a scos însă niciun cuvânt despre bugetul echipei, despre obiectivul urmărit, semn că „omerta“ instituită la nivelul clubului a fost, şi precum se vede încă este, cuvântul care defineşte cel mai corect activitatea Sport Clubului Municipal Craiova.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ