Cu Orban, spre pieire!

Aflat într-o vădită dificultate în condiţiile în care adversarii politici se întrec în giunbuşlucuri guvernamentale, Partidul Naţional Liberal pare departe de a deveni o reală alternativă la stânga politică românească. Suflu nou de care aveau nevoie după unificarea cu sughiţuri se lasă încă aşteptat, chiar dacă alegerea lui Ludovic Orban în fruntea partidului părea a fi o decizie extraordinară la vremea respectivă. Perspectivele nu sunt deloc încurajatoare: uşor, uşor, apar mici bisericuţe în sânul partidului, iar de la Cotroceni „neamţul“ pare să fi uitat cu desăvârşire cuvântul „liberal“. În tot acest timp, ALDE creşte precum Făt-Frumos!

0

Candidatura lui Ludovic Orban la şefia Partidului Naţional Liberal a fost văzută, la vremea respectivă, drept un prim pas, important, spre renaşterea dreptei româneşti. Pus în balanţă cu contracandidatul său, Cristian Buşoi, Orban prezenta nu numai backgroundul unui liberal cu aversiune reală faţă de PSD, dar şi o persoană mult mai aproape de un electorat totdeauna atent la liderii care îl reprezintă.
Numai că socoteala din sala Congresului nu s-a potrivit deloc cu realitatea de după. Total neinspirat şi lipsit de imaginaţie politică, Ludovic Orban a îngropat încet, dar sigur, speranţele liberalilor de a accede cât mai rapid la guvernare. Ţâfnos atunci când ar trebui să dea dovadă de tact, mieros şi linguşitor exact în momentul în care ar trebui să dea cu pumnul în masă, fostul ministru se întrece în gafe politice ce vor atârna greu la gâtul partidului său peste un an, atunci când încep bătăliile electorale.
Un exemplu elocvent îl reprezintă moţiunea de cenzură depusă şi votată săptămâna trecută în Parlament. Să vii în faţa ţării, să susţii că e imperios necesar să dai jos cu guvernul pesedist, dar să nu oferi nicio perspectivă pentru perioada de după ce ai realiza acest lucru, reprezintă, din toate punctele de vedere, un semn de amatorism îngrijorător pentru partidul pe care îl conduci. Dacă, lansez eu o ipoteză, i-ai fi oferit lui Victor Ponta postul de premier şi ai fi clădit împreună cu acesta o schiţă de guvern PNL-Pro România, cu elemente maghiare pe unul sau două scaune de miniştri, cu siguranţă şansele de a doborî cabinetul Dăncilă ar fi crescut exponenţial. Fostul lider PSD ar fi găsit, cu siguranţă, vreo 40-50 de foşti colegi sătui de sclavagismul impus de Dragnea, iar voturile acestora ar fi fost mai mult decât suficiente pentru a scoate PSD de la guvernare înainte de termen. Dar, ca să faci acest lucru, îţi trebuie spirit de sacrificiu şi viziune politică, adică exact calităţile care par a-i lipsi preşedintelui liberal. Cât despre ţară…, pare a fi ultima grijă a lui Ludovic! Mai important e scaunul de europarlamentar pentru că, sunt convins, nici măcar el nu mai crede că PNL, în actualele condiţii, mai e capabil să dea vreun premier României în următorii şase ani!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ