CAO trece la debranşări în războiul facturilor restante cu asociaţiile de proprietari. Două pe zi rămân fără apă
Dilema verii la Craiova: Dacă scapi de inundaţie, rişti să te usuci de dorul apei

După câteva săptămâni în care ploile torenţiale au inundat străzile oraşului, craiovenii se confruntă cu altă problemă. Compania de Apă Oltenia a demarat abrupt o campanie de debranşări menită să-i convingă pe restanţieri să-şi achite datoriile. Cum facturile, în cazul celor de la bloc, sunt colective, angajaţii companiei lasă fără apă câte o întreagă asociaţie de proprietari, ba chiar câte două pe zi, după cum anunţă conducerea CAO.

0

Un număr de nu mai puţin de 50 de asociaţii de proprietari din Craiova au fost trecute pe lista neagră a CAO, angajaţii companiei urmând să poposească prin cartiere şi să-i debranşeze pe datornici. Conducerea companiei a convocat, marţi, o conferinţă de presă şi a anunţat că sunt gata să lase fără apă locatarii din câte două asociaţii pe zi pentru a impulsiona încasarea facturilor restante. Mai-marii CAO motivează demararea campaniei prin faptul că societatea trebuie să-şi îmbunătăţească performanţele economice în perspectiva proiectelor majore pe care le are de implementat în perioada următoare. „După cum ştiţi, Compania de Apă Oltenia are un proiect depus la Ministerul Fondurilor Europene de circa 438 milioane euro, proiect care sper ca în următoarea perioadă să se semneze cu Bruxelles-ul. În cadrul acestui proiect, avem făcută o analiză cost-beneficiu şi un procent de cofinanţare de aproximativ 40 milioane euro. Compania de Apă Oltenia trebuie să treacă la măsuri de recuperare a debitelor restante de ani de zile. Vă spun doar câteva dintre asociaţiile cu datorii mari: Asociaţia 14, 1 Mai are debite de 3.260.000 lei, Asociaţia 7, 1 Mai are 1.700.000, Asociaţia 24 Craioviţa Nouă are 1,6 milioane”, a declarat Adriana Câmpeanu (foto mijloc), director general al CAO.
Anca Bălăceanu, directorul economic al companiei, a detaliat legătura indirectă dintre restanţele asociaţiilor de proprietari din Craioviţa Nouă şi 1 Mai şi capacitatea CAO de a derula proiecte cu finanţare europeană: „Şi în contractul pe care îl avem acum cu BERD-ul avem mai multe clauze, mai mulţi indicatori pe care trebuie să îi îndeplinim şi pe care îi raportăm periodic la BERD. Şi unii dintre aceşti indicatori se referă la gradul de încasare. Dacă noi nu realizăm gradul de încasare, automat BERD-ul are posibilitatea să ne rezilieze contractul, să ne mărească foarte mult dobânda şi să nu mai putem, pe viitor, pentru că probabil tot cu BERD sau cu BEI vom face contract, pentru cofinanţare, nu vom putea accesa un împrumut dacă noi avem în istoricul nostru că nu ne îndeplinim condiţionalităţile. În contract avem 90% nivel minim de colectare şi ne străduim să îl respectăm”.

5 la sută din datorii, taxa de baie pentru restanţierii din Craiova

Şefii CAO susţin că asociaţiile de proprietari datornice vor fi rebranşate imediat ce dau o minimă dovadă de colaborare cu casierii companiei. Achitarea a cinci la sută din suma restantă şi semnarea unui grafic de eşalonare cu reprezentanţii CAO vor fi suficiente pentru a asigurea reluarea alimentării cu apă potabilă, spun cei din conducerea CAO. Până atunci, craiovenii care au ghinionul să se regăsească pe lista neagră a companiei vor trebui să se mulţumească doar cu apa de la cişmele. „Nu suntem absurzi, nu le cerem oamenilor să ne achite totul, integral, însă lucrurile nu mai pot continua aşa. CAO are de încasat creanţe de 71 de milioane de lei noi, adică 710 miliarde de le vechi. E o sumă imensă. În acelaşi timp, ne pregătim să derulăm aceste proiecte europene majore, cărora trebuie să le asigurăm cofinanţarea. Repet, scopul nostru nu este să lăsăm lumea fără apă, dar trebuie să dăm un impuls asociaţiilor de proprietari să înceapă achitarea datoriilor. Nu trebuie să achite tot, trebuie să achite măcar un minim de 5 la sută din suma datorată şi să vină la noi să facem împreună un grafic de eşalonare a datoriilor. Pe trei ani, pe cinci ani, pe cât doresc. Nu cerem decât o minimă dovadă de bună credinţă. Or, sunt mai multe asociaţii care nici nu s-au sinchisit să ne contacteze, în ciuda somaţiilor pe care le-am trimis”, a mai spus directorul general al CAO, Adriana Câmpeanu.

Fantoma Termoficare sperie şefii CAO

La rândul său, directorul adjunct al CAO, Alin Şuiu, spune că debranşările nu se limitează doar la Craiova, angajaţii companiei având în plan acţiuni similare şi în judeţ. „Nu este o campanie care începe acum. Începe în Craiova. Am mai avut asemenea acţiuni şi în celelalte oraşe, la Filiaşi, spre exemplu, acum începem în Craiova şi vom continua şi în celelalte localităţi. Ştiu că sunt cazuri în care oamenii spun că au plătit, dar că au fost probleme la nivelul asociaţiilor, cu administratori care au comis nereguli, au fugit cu banii şi aşa mai departe. Noi nu suntem însă organ de cercetare penală şi nici instanţă de judecată ca să rezolvăm aceste cazuri. În acelaşi timp, pot să vă spun că există cazuri de apartamente cu datorii de 100 – 500 de milioane de lei vechi, iar asociaţiile de proprietari nu iau nicio măsură să-i execute pe datornici. Asta deşi au contracte cu jurişti, cu cabinete de avocatură. Noi ce să facem în situaţia asta? Să ducem CAO în situaţia Termoficării? Întreb şi eu retoric”, a spus Şuiu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ