Craiova se îmbracă în ie

0

Între tradiţie, identitate naţională şi modă, ia tradiţională românească – din in sau borangic – a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani, cucerind lumea. După ce pictori celebri au surprins-o în operele lor, iar designeri de renume au inclus-o în colecţii pe care le poartă şi vedetele de la Hollywood, ca Nicole Kidman, Halle Berry ori Kate Moss, românii şi-au dat seama cât de valoroasă poate fi ia tradiţională.
Din 2013, de Sânziene, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea.
De trei ani, deşi promovează costumul popular prin fiecare spectacol prezentat, artiştii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” au celebrat ia în cadrul unui eveniment de sine stătător, intitulat “Craiova se îmbracă în ie”.
Evenimentul, organizat sub egida Primăriei Craiova, s-a bucurat în fiecare an de un real succes. Pentru că ne dorim ca şi în 2018 Craiova să se alăture sutelor de oraşe din România şi de peste hotare care promovează ia, bluza românească, pentru a deveni un brand de ţară recunoscut pe toată planeta, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, vom organiza pe 22 iunie cea de- a IV-a ediţie a evenimentului “Craiova se îmbracă în ie”.

Vă prezentăm orarul manifestarilor:
Ora 10:00 – până la finalul manifestării – atelier de confecţionat ie cu meşterul popular Mira Tantam
Ora 19:30 – Parada iei, ce se va desfăşura pe traseul: Piaţa Mihai Viteazul, Oficiul de cadastru, Centrul Vechi, Piaţa Fraţii Buzeşti. La paradă vor participa ansamblurile de amatori din judeţul Dolj
După parada iei, vom începe concursul la care se va premia cea mai autentică ie şi cea mai fotogenică apariţie îmbrăcată, bineînţeles, în ie. Premiul pentru cea mai autentică ie va fi oferit de talentatul designer Florin Burescu.
Ora 20:30, Piaţa Fraţii Buzeşti, spectacol folcloric cu:
Petrică Mîţu Stoian, Constantin Enceanu
Livia Celea Streaţă, Mihaela Sultan Streaţă, Ceata lui Streaţă
Taraful lui Macu , de la Pârâul de Pripor
Liviu Olteanu şi Taraful din Greceşti
Prezintă Simona Muşuroi

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ