Două dintre proiectele de hotărâri aflate pe ordinea de zi a şedinţei de săptămâna trecută au stârnit scandalul: cel privind delegarea serviciului de transport în comun către SC Rat Craiova SRL, aparent o banalitate, şi cel privind repingerea cererii srl-ului care administrează FCU Craiova de a avea acces pe stadionul ”Ion Oblemenco”. Reprezentanţii PNL în consiliul local au anunţat de altfel dinaintea şedinţei de plen că nu vor vota cele două puncte sensibile, invocând un litigiu aflat pe rolul instanţelor în cazul RAT, respectiv nevoia de bani a municipalităţii în cazul stadionului.

Imn nou în CLM? „Mai bine pesedist decât hitlerist”

Cu toate acestea, un alt punct intrat în dezbaterea consilierilor locali a încins atmosfera, aducând vorbe grele, unele în premieră absolută, în contrele dintre liberali şi pesedişti. Era vorba, culmea, de un punct la care se loveau pesediştii între ei: propunerea executivului PSD al Primăriei Craiova de înlocuire din funcţie a administratorului SC Termo Craiova SRL, Dan Magla, pesedist cu vechi state şi ex-consilier local. Punctul cu pricina a dezlănţuit taifunul acuzelor dinspre PNL, cu consilierul Adriana Ungureanu (Vivien) pe post de prim-solistă. Aceasta i-a acuzat pe social-democraţi că încearcă o reglare de conturi prin intermediul consiliului local şi că au ţinut opoziţia în ceaţă, nepunând la dispoziţia consilierilor întruniţi în comisii documentaţia aferentă proiectului respectiv. „Unde sunt actele? La noi la comisia de servicii publice n-a ajuns nimic. L-am întrebat pe directorul dumneavoastră Glăvan (adjunct al direcţiei de servicii publice a primăriei – n.r.) şi ne-a spus că nici el n-are niciun act”, a spus Adriana Ungureanu. La auzul acestor acuze s-a simţit atins viceprimarul pesedist Stelian Bărăgan: „Nu mai dezinformaţi! Actele au ajuns la comisii. Ieri dimineaţă, la ora 9.00, au ajuns la mine la mapă, le-am semnat şi le-am trimis la comisii”. „Minţi, domnule, minţi! N-a ajuns niciun act. Minţi! Minţiţi cu toţii!”, a strigat aleasa PNL. „Doamna consilier, eu nu mint! Vă rog să aveţi mare grijă ce spuneţi!”, a replicat Bărăgan. „Dar ce eşti domnule, hitlerist, de mă ameninţi. Păi cum să tac, dacă minţi”, nu s-a lăsat Vivien. În cele din urmă, vicele şi colegii săi din prezidiu au promis o anchetă care să lămurească de ce au avut nevoie documentele in discuţie nevoie de mai bine de patru ore să parcurgă drumul de 20 de paşi şi 20 de trepte dintre biroul viceprimarului şi sala de şedinţe a consilierilor locali, iar proiectul a trecut.

Proiecte adoptate în reluare

Nu la fel de norocoase au fost celelalte două. Asta pentru că PSD, partid care şi-adjudecat 19 mandate la ultimele alegeri locale, s-a trezit brusc în criză de personal. Ambele proiecte necesitau o majoritate calificată de două treimi (18 voturi) din cei 27 de consilieri locali cât numără CLM Craiova. Iar cele 18 voturi pentru n-au fost de găsit. Pesediştii n-au fost în formulă completă, înregistrând câteva absenţe şi, colac peste pupăză, unul dintre consilierii prezenţi, Radu Marinescu, a anunţat că se abţine la votul privind RAT SRL. Ca tabloul dezastrului să fie complet, nu s-au putut baza nici pe consilierii „aliaţi” de la ALDE. Jumătate din aceştia, mai precis Dumitru Mănescu, au părăsit sala în momentul votului, aşa că ambele proiecte au obţinut numai 17 voturi pentru din cele 18 necesare. Proiectul destinat RAT a trecut fără articolul care prevedea concesionarea bunurilor din domeniul public (linie de tramvai, autobuze etc.) către societate, iar cel privind stadionul n-a trecut deloc. Motiv pentru care aleşii locali au fost convocaţi din nou, într-o şedinţă extraordinară, care a avut loc luni.

Genoiu, trecut la cura cu Sirop

Şedinţa de joi a început în forţă, pe fondul sonor al sindicaliştilor RAT veniţi să-i zorească la vot pe consilierii locali cu tot cu autobuzele şi claxoanele din dotare. De data aceasta pesediştii au fost toţi prezenţi la apel, iar proiectele au trecut fluierând. Liberalii, de data aceasta ei loviţi de absenteism, au anticipat rezultatul şi au părăsit şedinţa, în frunte cu Flavius Sirop, care le-a strigat „ruşine PSD” celor rămaşi. Ulterior şi-a motivate poziţia într-o conferinţă de presă ad-hoc şi pe reţelele de socializare. „Azi în ședința extraordinară de consiliu local am părăsit sala împreună cu colegii mei pentru a denunța comportamentul abuziv al executivului, care a înțeles să repună pe ordinea de zi un proiect identic cu cel respins joi – încălcând astfel regulamentul Consiliului Local, un regulament aprobat de către consilieri pentru consilieri. Am refuzat votarea acestui punct pentru a aștepta o decizie definitivă a instanței într-un proces pierdut de Primăria Craiova pentru o hotărâre asemănătoare din 2016; termenul era săptămâna aceasta; angajații RAT au fost mințiți că își vor pierde locurile de muncă – îi asigur că acest lucru nu se va întâmpla, iar dacă majoritatea PSD vrea să treacă un proiect îl trece indiferent de voința PNL (au avut doar o reală problemă de mobilizare, generată de cel mai slab primar al municipiului Craiova din istoria recentă”, a spus Sirop.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ