Cea mai mare criză de mediu din Europa, în inima Parcului Naţional Domogled

25 de activişti au protestat, la sfârşitul săptămânii trecute, în mijlocul Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei împotriva exploatărilor forestiere din parcurile naţionale. Aceştia au desfăşurat peste stâncile din zona Cernişoara două bannere uriaşe (96 metri pătraţi, respectiv 64 mp) cu mesajul „STOP exploatărilor în parcurile naţionale” în limbile română şi engleză, adresat Ministerului Mediului. Scopul acţiunii a fost de a atrage atenţia publicului internaţional cu privire la distrugerea deliberată şi accelerată a pădurilor din parcurile naţionale, aceasta reprezentând cea mai mare criză actuală a naturii din Europa.

0

Protestul a început la sosirea oficialilor Romsilva care îl însoţeau pe europarlamentarul austriac Thomas Waitz, aflat într-o vizită de documentare în ariile protejate de interes european din România. Printre oficialii Romsilva surprinşi de protest s-au numărat şi Dragoş Mihai, şef serviciu arii protejate, şi Ioan Gaşpar, directorul administraţiei Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei. La discuţii a asistat şi a participat şi vicepreşedintele Senatului, domnul Mihai Goţiu, îngrijorat de situaţia parcurilor naţionale. Gabriel Păun, preşedintele Agent Green, a reproşat oficialilor Romsilva faptul că nu cunosc şi nu respectă definiţia parcurilor naţionale: ”Sunteţi în ilegalitate. În parcurile naţionale nu sunt permise exploatările. Sunt permise doar activităţi tradiţionale ale comunităţilor locale. Or, în parcurile administrate de Romsilva comunităţile locale nu primesc nimic şi asistă neputincioase cum sute de mii de cubi de lemn din pădurile devastate pleacă la export. Cele din Domogled ajung chiar şi în China. Alte ţări europene plătesc bani grei să îşi renatureze pădurile din parcurile naţionale şi Romsilva taie în păduri naturale seculare şi chiar virgine. De ce?”

„Pădurea vrea să fie tăiată” – a răspuns Gaşpar
Cel puţin 382.000 m.c. de lemn au fost exploataţi comercial din parcurile naţionale doar în ultimul an, potrivit datelor din SUMAL, baza de date naţională oficială pentru păduri. Parcul Naţional Domogled a fost cel mai afectat de tăieri în ultimii 10 ani. Cel puţin 123.000 m.c. de lemn au fost exploataţi doar în ultimul an. Nici măcar 50% din suprafaţa parcului Domogled nu sunt oficial sub protecţie strictă. Exploatările forestiere sunt omniprezente în acest parc, chiar şi în pădurile seculare din mijlocul parcului. Zona Cernişoara a început să fie tăiată în anul 2017, adică exact când 1.367 hectare de pădure de aici ar fi trebuit să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO, obiectiv ratat. Două parcele au fost deja tăiate anul trecut (6A şi 8B), europarlamentarul austriac afirmând la faţa locului că: ”În afară că într-un parc naţional nu ar trebui să se taie, din ce văd aici, firmele care au tăiat ar trebui să fie la tribunal pentru cum au lucrat şi au pus în pericol viaţa lucrătorilor”, a spus Waitz. Protestul din 26 mai s-a desfăşurat chiar la baza parcelei 2A, una dintre parcelele planificate pentru a fi tăiată în perioada imediat următoare. Parcela 27C este de asemenea planificată spre a fi tăiată vara aceasta, deşi este situată în mijlocul zonei rămase intacte din bazinul Cernişoara. ”Nu pot să înţeleg cum veţi ajunge la parcela 27C, domnule Dragoş Mihai. Este junglă acolo. Este sălbatic. Nici măcar la picior nu putem ajunge acolo. Veţi dinamita versanţii, ce veţi face?”, a întrebat Păun. „Păi renunţăm la parcela 27. Nu se mai taie”, a spus Dragoş Mihai.
„Romsilva este totuşi doar administratorul parcurilor naţionale. Din confruntarea de la protest am înţeles că Romsilva nici măcar nu face diferenţa între pădurile de producţie şi cele de protejat. De vină este de fapt Ministerul Mediului, care nici până astăzi nu a binevoit să răspundă dorinţei oamenilor care au semnat petiţia şi oamenilor de ştiinţă care au semnat un memorandum pentru a proteja parcurile naţionale. Acestea au fost depuse încă de la 12 martie. Pădurile parcurilor naţionale acoperă doar 1% din suprafaţa României, dar acestea înseamnă întreg universul pentru mii de specii de floră şi de faună şi adăpostesc păduri primare, lupi, râşi şi urşi. Discuţiile politice au eşuat, aşa că am decis să ridicăm tonul chiar din mijlocul pădurilor rănite pentru a alerta publicul şi instituţiile europene“, a adăugat Păun.
„Arborii din spatele acestor bannere uriaşe sunt deja marcaţi spre a fi tăiaţi. Dar parcurile naţionale au fost de asemenea desemnate drept situri europene protejate Natura 2000. Degradarea pădurilor naturale nu este permisă potrivit directivelor europene. Drama din România depăşeşte cu mult dezastrul din Parcul Naţional din Bialiowieza din Polonia, pentru care Curtea Europeană de Justiţie a anunţat sancţiuni de milioane de euro. Cerem Comisiei Europene să stopeze aceste tăieri pentru a preveni sancţionarea României”, a spus Matthias Schickhofer, consultant senior al Fundaţiei Internaţionale EuroNatur.
În prezent, niciunul dintre cele 13 parcuri naţionale nu corespund regulilor IUCN, iar România nu are nici măcar un plan pentru a le respecta. Din contră, în anumite parcuri, Romsilva forţează reducerea suprafeţelor de non intervenţie, iar Ministerul Mediului nu se opune. „Această tendinţă este diabolică. Nu doar România, ci întreaga Europă va pierde acest tezaur natural. Dacă eşuăm să stopăm această drama, cele mai multe păduri de paradis vor dispărea curând, pentru totdeauna”, a încheiat Păun.

EuroNatur şi Agent Green solicită Ministerului Mediului să:
– stopeze imediat toate exploatările forestiere din parcurile naţionale;
– să respecte toate regulile şi principiile IUCN în toate parcurile naţionale;
– să aloce suficient buget de stat pentru administrarea parcurilor naţionale;
– să restructureze toate consiliile ştiinţifice ale parcurilor naţionale, alegând doar oameni de ştiinţă independenţi pentru conservarea biodiversităţii.
Asigură că membrii comunităţilor locale de pe raza parcurilor naţionale nu vor mai avea nimic de pierdut şi li se vor oferi suficiente compensaţii şi facilităţi pentru restricţiile impuse de regimul de non intervenţie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ