Aleşi vâlceni, învârteli cu firme şi rude

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate ori conflict de interese de natură administrativă în cazul a trei aleşi din judeţul Vâlcea. Aceştia sunt Lucian Antonie (PNL), primarul din Tetoiu, Valerian Alexie, fost primar liberal al comunei Mateeşti, şi Marin Victor, ex-consilier judeţean (PSD), au anunţat inspectorii ANI, marţi, 22 mai.

0

Primarul din Tetoiu, patru ani în conflict de interese cu fiica
ANI a constatat că Lucian Antonie (foto), primarul comunei Tetoiu, s-a aflat timp de patru ani în conflict de interese administrativ: ”În perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a semnat acte administrative care au avut ca rezultat încadrarea fiicei sale în funcţia publică de consilier, clasa I, grad profesional debutant în cadrul Compartimentului Urbanism.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003 şi ale art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004”, au anunţat inspectorii de integritate pe portalul instituiei.

Fostul primar al comunei Mateeşti, angajat şi la propria firmă
Alexie Valerian Ion, fost primar al comunei Mateeşti, s-a aflat în situaţie de incompatibilitate cu funcţia timp de aproximativ doi ani şi nouă luni, informează ANI: ”În perioada 19 iunie 2012 – 01 martie 2013 a exercitat simultan funcţia de primar şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă (agent comercial) în cadrul SC Alexie GV SRL, obţinând venituri din salarii în cuantum de 70.000 lei. De asemenea, în perioada 19 iunie 2012 – 19 iulie 2014 a exercitat simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Alexie Valerian Ion Persoană Fizică Autorizată, obţinând subvenţii în cuantum de 13.151 lei, în urma implementării proiectului Fermă de semi-subzistenţă a PF Alexie Valerian Ion, comuna Mateeşti, jud. Vâlcea”, au anunţat inspectorii de integritate pe portalul instituţiei.

Giovani, afaceri cu Regia de Drumuri
Şi Marin Victor (Giovani), fost consilier judeţean, s-a aflat timp de patru ani în situaţie de incompatibiliate, ca urmare a faptului că firma sa a derulat afaceri cu o regie aflată sub autoritatea CJ Vâlcea. ”În perioada exercitării mandatului de consilier judeţean 2012 – 2016, SC Giovanni SRL, societate în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator, a furnizat o serie de produse către Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri Vâlcea (regie autonomă aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Vâlcea), încălcând astfel dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.
La începutul acestui an, şi Sergiu Bogdan, ex-primar social-democrat al comunei Malaia, a fost declarat în stare de conflict de interese. Conform ANI, acesta ”a avizat şi a semnat documente pentru Obştea Sălişte, asociaţie în cadrul căreia deţine calitatea de membru şi funcţia de vicepreşedinte şi de la care a obţinut venituri”.

Ce spune legea
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”. „Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ