Deputatul Ion Cupă (ALDE): Președintele Iohannis a început campania electorală

Președintele ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă, a prezentat vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul organizației județene, „cifrele adevărului despre economia românească“, așa cum sunt raportate de către INS și confirmate de către instituții și organisme financiare internaționale (FMI, Banca Mondială, BERD, Comisia Europeană).

0

Demerersul liderului ALDE Dolj vine după ce, în cursul acestei săptămâni, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre situația economică a țării, pe care a catalogat-o ca fiind „un dezastru“. Deputatul Ion Cupă spune însă că președintele României a cules doar anumite cifre din statistici astfel încât să atace actuala guvernare. „Președintele a început, practic, campania electorală. A prezentat datele, care sunt reale, în așa fel încât să pară că România merge pe un drum greșit. Însă lucrurile nu stau deloc așa. De aceea voi prezenta cifrele concrete pentru primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut“, a declarat parlamentarul doljean. Conform acestuia, situația economică a României în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 aprilie 2018 se prezintă astfel:
·       Câștigul salarial mediu net a crescut în martie cu 15,5%, la 2.704 lei, față de luna martie a anului trecut, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).
·       Veniturile la Bugetul Central Consolidat pe primele patru luni în raport cu aceeași perioadă a anului 2017 au crescut cu 11. 8% de la 80,1 mld lei la 89,6 mld lei
·       În ultimii 4 ani doar în 2016/în timpul guvernării Cioloș s-a înregistrat o scădere cu 4,6% a acestor venituri
·       În ceea ce privește veniturile colectate la buget, spre deosebire de primul trimestru din 2017, s-a colectat cu 8,1 mld lei în plus, adică 76,5 mld lei în perioada ianuarie – aprilie 2018, față de 68,4 mld lei în aceeași perioadă din 2017. Totodată, față de valoarea programată în privința colectării la buget, această a fost depășită cu 1 mld lei. Programat pentru primul trimestru din 2018 a fost 75,5 mld lei, iar guvernul PSD – ALDE a reușit să realizeze 76,5 mld lei.
·       În privința colectării contribuțiilor pentru asigurări sociale acestea au crescut cu 33, 6% față de aceeași perioadă a anului trecut
·       În privința veniturilor din accize avem un plus de 14, 7% față de ianuarie – aprilie  2017
·       În privința veniturilor din TVA, deasemenea, un plus de 1,1%
·       Referitor la investiții, valoarea acestora s-a dublat pe primele patru luni ale acestui an de la 2,9 mld. lei  la 5,9 mld lei. Atenție, deficitul pe care îl avem finanțează în proporție de 98% investițiile!
·       Bani europeni am atras în aceste patru luni cu 28% mai mulți decât în perioada similară a lui 2017.
·       Dacă ne uităm la ultimii 5 ani, tot anul guvernării Cioloș – 2016- are cea mai mică cifră la acest capitol – 6,9 miliarde de lei față de 17, 1 mld lei în 2017
·       În ceea ce privește producția industrială, în primele două luni este o creștere cu 7% față de primele două luni ale anului 2017.
·       Exporturile s-au aflat la 10,9 mld lei în primele două luni, cu 11,6% mai mult față de aceeași perioadă din 2017.
·       Înregistrăm cel mai mic șomaj pe care l-a cunoscut vreodată România, de 3,94% în primele două luni, în scădere față de aceeași perioadă din 2017 de la 4,74.
·       Datoria guvernamentală este mai mică. Dacă în 2016 se afla la 37,6%, în 2017 această a fost de 35%, iar tendința este de scădere.

Liderul ALDE Dolj le-a cerut, de asemenea, politicienilor de vârf să utilizeze cu mare grijă cifrele economice pentru a nu lansa interpretări politicianiste care pot afecta imaginea țării și credibilitatea în fața investitorilor.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ