Prin înfiinţarea unor centre în mai multe localităţi din judeţ
DGASPC aduce serviciile sociale mai aproape de doljeni

Doljul rămâne un judeţ cu o problematică socială complexă, asta mai ales din pricina numărului foarte mare de copii abandonaţi sau cu handicap. Tocmai din acest motiv, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, are o strategie de dezvoltare pentru perioada următoare care va aduce serviciile de asistenţă socială mai aproape de cei care au nevoie de sprijin.

0

Fiind un judeţ mare, în care există foarte multe persoane care trăiesc în sărăcie sau la limita ei, nu este de mirare că activitatea şi resursele DGASPC Dolj sunt puse tot mai des la încercare. „DGASPC este o instituţie mare, cu mai multe componente. Din fericire, instituţia noastră are toate cele 60 de structuri organizatorice licenţiat, precum şi încă cinci pentru care nu avem licenţă deoarece nu s-au elaborat încă standardele. Aici vorbim despre activităţi care se desfăşoară în pionerat, judeţul nostru fiind desemnat drept judeţ-pilot pentru foarte multe activităţi care privesc asistenţa socială. Dacă vorbim strict despre protecţia copilului, trebuie să ştiţi că avem peste 400 de copii care sunt în grija asistenţilor maternali, peste 600 de copii sunt plasaţi la rude şi familii şi, de asemenea, avem copii şi în sistem rezidenţial: patru centre de plasament pentru copiii cu handicap şi 20 de apartamente şi cinci case pentru copiii fără handicap. Totodată, avem şi un centru de primiri urgenţe pentru copii, acolo unde ajung copiii abandonaţi sau găsiţi pe stradă. Avem în plan înfiinţarea unui al doilea centru de primiri urgenţe. Avem identificată locaţia şi vrem să o dăm în folosinţă până la finalul anului 2020“, a declarat Florin Stancu (foto), directorul DGASPC Dolj. Acesta spune că, la nivelul judeţului, există şi cinci centre de recuperare şi reabilitare destinate celor peste 2.000 de copii cu handicap din Dolj, cărora li se adaugă şi o echipă mobilă care se deplasează la domiciliul copiilor cu handicap care nu pot ajunge la unul dintre centre.

Obiective îndrăzneţe pentru 2020
Florin Stancu spune că instituţia pe care o conduce şi-a propus, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, să extindă reţeaua de centre destinate copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi. „Vrem să fim cât mai aproape de cetăţeni, de cei care se află într-o situaţie mai dificilă. Tocmai din acest motiv avem în vedere amenajarea unui centru de plasament pentru copiii cu dizabilităţi în oraşul Segarcea, centru care să aibă o componentă deschisă comunităţii, cu 30 de spaţii de cazare şi 100 de spaţii destinate recuperării. De asemenea, ne dorim dezvoltarea a două noi centre de reabilitare şi recuperare pentru tinerii cu handicap, unul dintre acestea va fi amenajat în oraşul Călăraşi, în sediul unei foste şcoli, şi altul la Ciuperceni, cu o capacitate mai mică, tot în sediul unei şcoli“, a declarat directorul DGASPC Dolj. Pentru cele trei centre, CJ Dolj a alocat deja 3,5 milioane de lei în bugetul pentru investiţii pe anul 2018.

Doljul, un judeţ dificil din punct de vedere social
În ciuda eforturilor depuse de instituţie în ultimii ani, conducerea DGASPC Dolj spune că, la nivelul judeţului, unele fenomene sociale nedorite s-au accentuat. Este vorba, în primul rând, de fenomenul abandonării copiilor de către părinţii care decid să plece la muncă în străinătate, care nu pare să poată fi eradicat prea curând. „Doljul se confruntă cu o serie de fenomene sociale nedorite. Este vorba despre fenomenul abandonului copilului, cu fenomenul părăsirii copiilor de către părinţii plecaţi la muncă în străinătate, fenomenul exploatării prin muncă a copiilor şi cel de violenţă domestică şi violenţă îndreptată împotriva copiilor. Noi facem eforturi susţinute pentru prevenirea lor şi, în anumite cazuri, am avut rezultate bune. Totuşi, ne-am dori parteneriate mai strânse cu autorităţile locale pentru a combate aceste fenomene. Avem nevoie de implicarea lor în acţiunile de prevenire a fenomenelor sociale nedorite“, a declarat Stancu.

Conform directorului DGASPC Dolj, la nivelul judeţului există peste 1.500 de copii instituţionalizaţi, instituţia confruntându-se cu peste 100 de noi cazuri de intrări în sistem în fiecare an.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ