O investiţie de peste 9 milioane de euro
Clinica de Cardiologie Intervenţională, predată la cheie

Una dintre cele mai importante investiţii ale Consiliului Judeţean Dolj, Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, a fost inaugurată la finalul săptămânii trecute. Noua unitate medicală, despre care preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, susţine că a beneficiat de dotări similare cu cele mai cunoscute clinici de profil din Vestul Europei, va rezolva o problemă uriaşă pentru pacienţii cu afecţiuni grave ale inimii din zona Olteniei, care nu vor mai fi obligaţi să fie trimişi la Bucureşti, Timişoara sau Târgu Mureş pentru a fi trataţi.

0

Prevăzută cu două săli de operaţii, saloane pentru un număr maxim de 30 de pacienţi, cabinete medicale şi zonă de terapie intensivă, noua clădire a fost ridicată în proximitatea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Conform preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, clinica va spori exponenţial şansele pacienţilor cu afecţiuni grave ale inimii, una dintre principalele cauze de deces din această zonă a ţării. „Suntem într-un moment fericit, care ne dă motive să fim mândri: inaugurarea Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, una dintre cele mai importante investiţii ale Consiliului Judeţean Dolj. Atunci când, pe parcursul acestui demers deloc uşor, au mai apărut unele îndoieli, inerente, cu privire la faptul că îl vom duce la bun sfârşit, am avut alături de noi oameni care ne-au spus că trebuie să depunem toate eforturile pentru a merge înainte. Întreaga echipă s-a mobilizat şi, în prezent, ne putem referi la această iniţiativă ca la un proiect de succes al Consiliului Judeţean Dolj şi al tuturor colegilor din instituţie, care s-au implicat exemplar. Datorită lor, am ajuns acum în momentul în care predăm noul obiectiv Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.
Am pornit de la o situaţie care se cerea schimbată: pacienţii cu afecţiuni grave ale inimii – chiar dacă avem medici calificaţi pentru a interveni în mod rapid – ajungeau să fie trimişi la Bucureşti, Timişoara sau Târgu Mureş pentru a fi trataţi. Atunci când am ales să derulăm această investiţie, s-a mai întâmplat un lucru pozitiv: Guvernul a decis să repartizeze la Craiova un elicopter SMURD, Consiliului Judeţean Dolj revenindu-i sarcina de a investi în amenajarea unei infrastructuri adecvate pentru acest punct de operare aeromedicală. Desigur că acest elicopter a fost şi este în continuare util, pentru că ajută la salvarea de vieţi omeneşti. Apariţia acestei clinici reprezintă însă şi o reparaţie pentru Oltenia, pentru pacienţii de aici, deoarece nu va mai trebui să fie transferaţi în Bucureşti sau în alte centre universitare din ţară, pentru intervenţiile de care au nevoie.
Noua structură pe care am construit-o la spital a fost deja dotată cu o parte din echipamentele necesare şi continuăm să procurăm aparatură medicală, în prezent fiind în derulare procedurile de achiziţie pentru utilarea uneia dintre cele două săli de operaţii ale Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară. Fondurile au fost obţinute de Consiliul Judeţean Dolj, în cadrul unui proiect depus prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, în parteneriat cu municipalitatea Kozlodui, un proiect prin care ne-am asumat că vom prelua şi cazuri ale unor pacienţi cu afecţiuni grave de dincolo de Dunăre.
Credem că, odată cu finalizarea proiectului privind Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, am reuşit să oferim soluţia pentru o problemă care necesita rezolvare rapidă“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Şanse la viaţă pentru pacienţii cu boli de inimă
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, spune că echipa care va opera aici este deja formată, iar în momentul în care clinica va primi toate avizele necesare, pacienţii cu boli de inimă nu vor mai trebui să meargă sute de kilometri pentru a fi trataţi. „Pot fi trataţi 30 de pacienţi simultan, din care 20 în stare de spitalizare şi 10 pacienţi în parte de terapie intensivã. Practic, asta este şi structura Secţiei de chirurgie cardiovasculară. Avem două săli de operaţii. Însă greul de acum începe“, a declarat managerul SCJU, care a mai spus că, pentru început, aici vor fi rezolvate problemele extrem de urgente, cum sunt infarctul miocardic acut, edemul pulmonar sau insuficienţa cardiacă.

Prioteasa: Ne facem datoria faţă de domeniul sănătăţii
Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară nu este însă singurul proiect din domeniul sănătăţii în care este implicat Consiliul Judeţean Dolj. Astfel, la doar câţiva metri de clinica recent inaugurată se lucrează la un alt proiect important, anume modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe. „Consiliul Judeţean Dolj investeşte din fonduri proprii aproximativ 7 milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe. Nu trebuie să uităm că am investit alte 8 milioane de euro, din fonduri europene, la Ambulatoriul de specialitate al SCJU şi că am demarat un amplu proces de reabilitare şi modernizare a spaţiilor, pe fiecare etaj al spitalului. Totodată, ne îndreptăm cu alocări semnificative către Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, către Spitalul Orăşenesc Dăbuleni şi Policlinica Sportivă, precum şi către cele 7 unităţi medico-sociale pe care le avem.
Pe de altă parte, recent a fost prezent la Craiova domnul Cristian Grasu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, cu care am stabilit că aici va funcţiona un Institut Oncologic, care va fi amplasat în zona în care funcţionează în prezent actuala secţie a SCJU. Consiliul Judeţean va interveni, fie cu fonduri europene, fie cu sume din surse proprii, pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii existente, lângă care va fi construită o structură nouă, destinată şi ea institutului.
Cred că putem spune că, prin toate aceste demersuri pe care le-am iniţiat, ne facem datoria faţă de domeniul sănătăţii“, a mai spus Ion Prioteasa.

Demersul pentru crearea Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară a inclus construirea unei clădiri destinate acestei secţii, cu o suprafaţă desfăşurată de aproape 2.300 de metri pătraţi, a unui depozit pentru gaze medicale, precum şi realizarea alimentării cu energie electrică şi instalarea grupului electrogen destinat deservirii echipamentelor medicale care trebuie să funcţioneze fără întreruperi.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ