Judeţul Vâlcea deţine patru puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Cele amplasate în Mădulari şi Ştefăneşti au fost deja omologate şi vor deveni foarte curând operaţionale, iar cele din Orleşti şi Şuşani intră în programul de omologare într-o perspectivă apropiată. Centrul de comandă se află la Drăgăşani, la Staţia meteo.

”Rachetele antigrindină vor proteja 2/3 din judeţul Vâlcea”
Marin Cernătescu (foto), directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Vâlcea, susţine că exerciţiul din 18 aprilie înseamnă debutul unui program în care are încredere. Potrivit acestuia, sistemele antigrindină urmează să acopere o parte semnificativă a judeţului Vâlcea: „Rachetele antigrindină vor asigura protecţia a 2/3 din judeţ, din partea de sud până la Lăpuşata şi până la Dănicei inclusiv. Deşi la Vâlcea, prin cele patru puncte de lansare, s-a realizat deja programul din cadrul sistemului, noi facem intervenţii ca acest program să se prelungească până la Vaideeni şi să cuprindă şi depresiunea Horezu”. Directorul Cernătescu spune că pentru această zonă se va folosi un sistem de generatoare terestre.

Cum funcţonează rachetele antigrindină
Construite pentru a proteja culturile agricole de fenomene natural eextreme, rachetele antigrindină sunt proiectate să zboare până la 10.000 de metri. Odată ajunse acolo, ele eliberează un compus chimic pe bază de iodură de argint şi care are ca scop transformarea cristalelor de gheaţă (grindina) în apă. Apoi, racheta se autodistruge, iar la sol ajung doar nişte bucăţi mici de carton. Un tun antigrindină modern este un generator de unde de şoc ce sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Un amestec exploziv de acetilenă şi aer este împins în camera inferioară a maşinii. Unele sisteme utilizează şi oxigen sub presiune pentru a mări efectul exploziv.

34 de puncte de lansare
În 2018, pentru Programul de realizare a sistemului național antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a fost alocată suma de 32.981 mii lei. Fondurile sunt asigurate prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În prezent, în ţară sunt 34 de puncte de lansare rachete antigrindină care acoperă o suprafaţă de 500.000 de hectare. Actualul guvern îşi propune ca, până în 2020, să extindă sistemul antigrindină încât să poată deservi toată suprafaţa agricolă a României.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ