Directiva UE şi viaţa

0

Aproape 4 milioane de români lucrează în afara graniţelor. De 12 ani încoace ei au trimis cca 60 de miliarde de euro în ţară. Bani munciţi din greu care, în marea lor majoritate au mers către sprijinirea nevoilor urgente, de zi cu zi, ale membrilor familiilor rămaşi în ţară. Cel mai adesea bătrâni şi copii. Nu au fost semnalate cazuri că astfel de trimiteri de bani ar a fi avut în aceşti ani alte scopuri decât cele privind întrajutorarea rudelor. Personal cred că şi de acum înainte românii de afară (între care şi cele câteva zeci de mii de doljeni) vor avea acelaşi obiectiv când vor trimite bani acasă, în ţară. Să-i ajute pe ai lor. Să mai îmbunătăţească confortul caselor lor. Să-şi hrănească mai bine copiii şi să-şi ajute părinţii cu bani de medicamente.
La nivelul UE, preocuparea ca astfel de bani să nu fie cumva resurse pentru terorism sau alte tipuri de infracţiuni periculoase s-a concretizat într-o Directivă europeană privind combaterea spălării banilor. Directivă pe care şi România este obligată să o transpună în legislaţia internă (directivă UE, iar nu un proiect de lege al guvernului PSD-ALDE, cum din nou mincinos încercaţi să insinuați, domnule senator Florin Cîtu!)
Între alte prevederi ale Directivei se află şi cea care spune că sumele de bani trimise în ţară de origine care depăşesc 1.000 de euro trebuie să aibă în spate documente justificative. Adică românii din diaspora care vor să trimită mai mult de 1.000 de euro acasă trebuie să prezinte documente privind obţinerea lor.
Este firesc să existe prevederi fiscale (şi ele există deja) privind declararea veniturilor. Inclusiv pentru cei care obţin venituri în afara ţării. Înţeleg de asemenea preocuparea oficialilor de la Bruxelles de a fi vigilenţi în toate cele într-un context internaţional agitat şi plin de neprevăzut.
Dar, în acelaşi timp cred că ar trebui să existe mai multă înţelegere pentru viaţa cetăţenilor de rând atunci când se construiesc astfel de reguli. Şi mai multă consultare cu statele membre. Ca nu cumva din dorinţa de a apăra viaţa să complicăm viaţa atâtor milioane de oameni care au fost nevoiţi să-şi părăsească casele şi familiile în căutarea unor resurse pentru supravieţuire sau pentru un trăi mai bun. Demersuri pentru care nu ei sunt cei vinovaţi!…
Cu siguranţă, autorităţile române vor analiza şi vor decide asupra momentului transpunerii Directivei privind şi la ceea ce fac celelalte ţări în domeniu, la fel de preocupate pe subiect ca şi noi.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ