Ieşirea din blocaj. Despre achiziţiile publice

0

Datul cu stângul în dreptul se încăpăţânează să rămână o specialitate românească. Vrem lucrări de calitate, durabile în timp, dar fluturăm criteriul preţului cel mai scăzut la stabilirea câştigătorului unei licitaţii. Vrem absorbţia cât mai mare de bani europeni, dar am reglementat de aşa natură contestaţiile pe achiziţiile publice încât proiecte de zeci şi sute de milioane de euro stau blocate din acest motiv vreme îndelungată.
Vrem să accelerăm dezvoltarea, dar ”mai catolici decât Papa” ne inventăm singuri noi frâne. Dezbaterea absolut necesară privind modificările la Legea Achiziţiilor publice tocmai acest rost îl are: să elimine aceste frâne fără însă a afecta transparenţa administrativă.
Mă voi referi în aceste rânduri la nevoia unor noi reglementări privind ieşirea din spirala neproductivă a contestaţiilor care însoţesc achiziţiile publice. Această nevoie vine din realitatea unor blocaje de dezvoltare.
Sunt suficiente cazuri care ne arată că proiecte de zeci şi sute de milioane de euro nu pot fi derulate pentru că în justiţie s-a decis suspendarea pe perioade de un an şi peste a procedurilor de achiziţie.
Zeci de proiecte din cadrul Programelor cu Fonduri Structurale bat pasul pe loc din pricina contestaţiilor reciproce la procedurile de achiziţii. Suspendări ale procedurilor de licitaţii care se suprapun în mod total nefericit peste durata lungă a derulării procedurilor în sine ale proiectelor. Fie că vorbim de proiecte de infrastructură (alimentare cu apă, gaze etc.) sau de proiecte din zona creşterii competitivităţii economice.
Ce putem face?
Să nu fim mai catolici decât Papa! Chiar aşa! Adică să avem acelaşi mod de operare/reglementare ca în Uniunea Europeană.
La nivelul UE, încheierea unui contract de achiziţii asupra căruia există contestaţii se poate face după decizia primei instanţe. La noi, acel contract nu poate fi încheiat decât după verdictul Curţii de Apel care poate dura luni întregi, dacă nu ani. Ceea ce creează această spirală păguboasă a întârzierilor.
Sper să avem cât mai repede un proiect legislativ care să elimine această spirală inhibatoare de dezvoltare.
Nu putem aştepta rezultate diferite decât dacă aşezăm reglementările potrivite la baza speranţelor noastre de accelerare a dezvoltării şi modernizării.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ