Vremea, situaţia economică, socială, o lipsă de entuziasm în perpectivele vieţii cărţii tradiţionale, probabil că toate acestea au contribuit la o ediţie puţin cam austeră care s-a resimţit mai ales în rândul culturii craiovene. Lansările în avalanşă de anii trecuţi au fost mai subţiri, iar lipsa Scrisului Românesc (Fundaţia-Editura, căci ea era cea care participa în mod tradiţional din cele vreo patru sau cinci edituri cu acelaşi nume existente în Craiova), dar şi a Editurii Sitech, a subţiat şi mai mult programul. De celelalte edituri din Bănie nu mai pomenesc, deoarece lipsa lor de pe piaţa cărţii este, din păcate, şi ea tradiţională.

Universitarii, la înălţime
O prezenţă parcă mai dinamică decât altădată a fost Editura Universitaria, care a avut multe lansări marcante în cadrul târgului şi a reunit multe personalităţi din mediul ştiinţific universitar. „Pregătirea fizică în sportul de performanţă”, autori: conf. univ. dr. Germina-Alina Cosma, conf. univ. dr. Nanu Marian Costin, lect. univ. dr. Burcea Bogdan, conf. univ. dr. Barbu Dumitru, lect. univ. dr. Cosma Alexandru, „Monografia Universităţii din Craiova”, coordonatori prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu – Rector Universitatea din Craiova, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, „Economie şi legislaţie în construcţii”, autori: conf. univ. dr. Alina Duţă, lect. univ. dr. Violeta–Cristina Dumitru, „Negocierea acordului consular şi comercial hispano-român Bucureşti 10-17.XII.1966”, ediţie îngrijită şi traducere de autorul Doru Liciu, „Obştea Peştişani din Gorj – Monografie”, autori: prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, ec. Nicolae Lolescu – sunt titlurile cu care s-a prezentat editura condusă de Sorin Tudor.

Aius – campion la lansări
Probabil singura editură care susţine cu adevărat beletristica craioveană, Editura Aius a venit cu o paletă largă de lansări. Şi încă nu a pus la bătaie toate volumele editate în acest început de an, multe din ele fiind programate în diverse locaţii în perioada următoare.
Fără îndoială, poezia a ocupat vârful lansărilor acestei edituri: „Colivia cu aripi” de Marilena Tiugan, „Verb” de Elisei Virgil, „Amor cascador” de Florina Ungureanu, „Tango tendresse” de Eleanor Mircea şi „UNIVversuri” de Adrian Bodnaru au fost tot atâtea prilejuri de întâlnire a cititorilor cu metafora şi emoţia.
Un volum de „Fabule” de Petre Ion Florin Vasilescu, altul de antropologie – „Jurnalul de călătorie ca mijloc de reflecţie antropologică” de Daniela Micu, „Feţele lui Ceauşescu” de Victor Gabriel Osăceanu, dar şi superbul album fotografic al Magdei Buce Răduţ – „Trecutul în Craiova de astăzi / The Past in Craiova of Today”, ajuns la ediţia a II-a, au completat oferta editurii conduse de Nicolae Marinescu.

SF-ul craiovean începe anul în forţă
Un gen de nişă nu tocmai popular, precum altădată, reuşeşte să stimuleze creatorii olteni, astfel încât nu mai puţin de trei prozatori şi-au lansat volumele în zilele târgului.
„Noaptea oraşului ilustrat” de Victor Martin, „Marginea curcubeului” şi „Poveşti din tărâmurile interzise” de Aurel Cărăşel, precum şi „Insula Pescăruşilor” de Mircea Livu Goga au fost volumele proaspete care au colorat domeniul fanteziei promovat de Editura bucureşteană Pavcon, condusă de Constantin Pavel.

Femeia, prezentă în volum de 1 martie
Aflat la a doua lansare în Craiova, romanul „O mie şi una de femei. Amintirile unui hedonist” de cunoscutul prozator craiovean Ion Munteanu a fost şi el una din piesele de bază ale editurii bucureştene Eikon, condusă de Valentin Ajder.

În loc de concluzii
Deşi evaluările spun că rolul cărţii de hârtie este în continuă scădere, fiind concurată de variantele electronice şi la strânsă competiţie cu alte arte şi domenii tentante: filmul, televiziunea şi mai ales internetul, cartea moare, dar nu se predă. Dovadă numărul mare de vizitatori, dovadă cantitatea deloc neglijabilă de exemplare vândute la preţuri accesibile. Ceea ce, să recunoaştem, ne îndreptăţeşte să credem că Cetatea Băniei va mai fi multă vreme de acum încolo şi Cetatea cărţii.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ