ALDE şi-a stabilit ca obiectiv central încă de la înfiinţarea sa integrarea cât mai rapidă a României în OCDE, clubul ţărilor dezvoltate. După intrarea în NATO şi UE este cel mai important obiectiv de ţară. O şansă care trebuie valorificată cât mai repede.
Care sunt beneficiile intrării ţării noastre în această organizaţie de cooperare şi dezvoltare?
Din momentul aderării la OCDE, România va avea un profil internaţional mai atractiv. Ratingul de ţară va fi din start îmbunătăţit, ceea ce va însemna costuri de finanţare mult mai mici pentru România.
Aderarea ar însemna de asemenea atragerea şi multiplicarea unor noi surse de finanţare, un element important fiind faptul că, de exemplu, fondurile de pensii din statele OCDE pot investi doar în alte state membre.
Un alt avantaj pentru România ar fi creşterea nivelului de competitivitate, o mai eficientă promovare a politicilor antreprenoriale şi sprijinirea mai consistentă a IMM-urilor. România ar avea contracte economice directe cu statele OCDE, ceea ce ar duce la creşterea semnificativă a exporturilor.
Deloc de neglijat este faptul că prin prezenţa sa în OCDE, România ar avea acces la dezbaterile aplicate din cadrul organizaţiei (la OCDE se face analiza şi prognoza economică la nivel global). Am putea astfel să ne formulăm mai eficient politicile industriale în convergenţă cu tendinţele pe plan mondial şi să nu mai facem proiecţii de dezvoltare haotice.
Nu în ultimul rând am fi constrânşi în sens pozitiv să urmărim cu mai multă rigoare atingerea ţintelor privind calitatea vieţii cetăţenilor noştri (de la locuire şi până la speranţa de viaţă).
Miza de a fi egalii, în această organizaţie, ai unor ţări dezvoltate este aşadar foarte mare. Ţările membre ale OCDE totalizează peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
Prin urmare, şi eforturile noastre ar trebui să fie pe măsură.
Avem atuuri pentru ca la Adunarea OCDE viitoare să ne atingem acest obiectiv. Poziţia geopolitică, creşterea economică, dar şi demersurile de până acum în care am ”acumulat puncte” sunt trei dintre ele.
Rămâne să accelerăm aceste demersuri pentru a ne atinge acest obiectiv strategic. Să sperăm că vom reuşi în acest an.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ