Bugetul participativ e una din puţinele veşti bune pentru Craiova

0

Bugetul municipiului Craiova pe anul 2018 va fi substanţial mai mic faţă de cel din anul precedent: pentru anul acesta se estimează venituri totale de 421 de milioane de lei, faţă de 600 de milioane în 2017. Aceasta este consecinţa nefastă a reformei fiscale prost gândite de Guvern.
Aceasta nu este, totuşi, singura problemă a proiectului de buget prezentat de primărie. Lipsa de viziune a edililor a făcut ca bugetul să fie unul de avarie. Este o regulă clară în administraţie: în anii când bugetul este în scădere, investiţiile bine gândite, investiţiile productive sunt cheia relansării. Însă, în varianta propusă de primărie, investiţiile totale sunt de numai 66 de milioane de lei, adică de numai 15% din cheltuielile prevăzute. Spre comparaţie, oraşele cu cea mai spectaculoasă dezvoltare în ultimii ani, Clujul şi Oradea, au alocat în anii trecuţi pentru investiţii între 25% şi 30% din buget. Mai grav, o parte din investiţiile avute în vedere la Craiova în anul 2018 nici măcar nu pot fi considerate cu adevărat productive: numai pe irigarea prin aspersoare pop-up vor fi cheltuiţi aproape un milion de lei!
O rază de speranţă există, totuşi. Este vorba de bugetul participativ, căruia i se alocă în premieră la Craiova suma de 900 de mii de euro. E rândul nostru, al cetăţenilor, să ne spunem cuvântul şi să decidem priorităţile.
Având în vedere suma propusă şi condiţiile de eligibilitate, cred că cea mai bună investiţie ar fi amenajarea de spaţii pentru programul after-school în fiecare şcoală din Craiova. Ca părinte, îmi dau foarte bine seama cât de important este să avem la dispoziţie spaţii bine dotate şi îngrijite, unde copiii noştri să fie în siguranţă după orele de curs. Acolo îşi pot face temele într-o atmosferă relaxată, pot primi o masă sănătoasă şi se pot juca alături de prieteni, iar seara, după ce terminăm lucrul şi îi luăm de la şcoală, ne putem bucura pe deplin de orele petrecute împreună.
Acesta este un proiect fezabil, pe care noi ca cetăţeni îl putem promova şi care sunt convins că va aduce beneficii fiecărei familii din Craiova.

Deputatul Ionuț Stroe

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ