ALDE Dolj: Pierderile statului român trebuie stopate

Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: ”Statul are obligația să ia toate măsurile legale pentru a elimina pierderile așa cum sunt cele privind redevențele petroliere“.

0

„Statul român ar trebui să inventarieze rapid toate zonele generatoare de pierderi de resurse financiare. Bugetul de Stat nu mai trebuie văduvit de resurse importante care ar putea fi canalizate către investiții. Neactualizarea din 2008 încoace a prețului de referință al gazelor, în baza căruia sunt calculate redevențele petroliere, a făcut ca România să piardă peste 7 miliarde de lei doar în ultimii 10 ani.
România are printre cele mai mici redevențe din lume la extracția de petrol (de cinci ori mai mici decât statele cele mai competitive în acest domeniu). Acest lucru face ca exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră să fie extrem de profitabilă pentru companiile străine dar păguboasă pentru statul român.
Companiile care explorează și exploatează zăcămintele de petrol și gaze din Marea Neagră trebuie să aibă un regim normal al redevențelor iar minim un sfert dintre angajați să fie români.
Redevențele petroliere ar trebui să fie calculate în funcție de prețul gazelor de pe bursa de la Viena. Ar fi un criteriu corect și în felul acesta statul român ar beneficia de sumele care i se cuvin de drept.
ANRM are obligația de a face toate demersurile pentru a corecta toate deficiențele înregistrate până acum în abordarea acestei probleme“, se arată într-un comunicat de presă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ