Succes legislativ pentru parlamentarul doljean
Legea anti-ambrozie a deputatului Ionuţ Stroe a fost adoptată

Camera Deputaţilor a aprobat, la începutul acestei săptămâni, un proiect de lege privind combaterea ambroziei, privită de mulţi drept cea mai alergenă plantă din Romania. Proiectul, iniţiat de către deputatul de Dolj Ionuţ Stroe, va merge acum spre promulgare, el fiind deja adoptat de către Senat.

0

Parlamentarul liberal susţine că o astfel de lege era necesară în condiţiile în care în toată Europa există reglementări cu pedepse foarte mari pentru proprietarii care nu-şi curăţă terenurile de ambrozie, plantă recunoscută pentru faptul că provoacă alergii severe. „Ambrozia este o plantă extrem de păcătoasă şi apare peste tot, în cele mai neaşteptate locuri. Simptomatologia seamănă foarte mult cu răceala, cu conjunctivita, cu tusea, cu iritaţiile nazale, cu strănutul. Foarte mulţi medici ştiu despre ambrozie şi recomandă tratament medicamentos, care nu este deloc ieftin. Dorinţa mea a fost de a diminua semnificativ numărul îmbolnăvirilor şi de a determina autorităţile şi populaţia să ia măsuri“, a afirmat Ionuţ Stroe. Conform datelor aduse în susţinerea acestui proiect, „ambrozia este cea mai puternică plantă alergenă din România. Planta produce nişte alergii atât de severe, încât, în perioada de maximă înflorire, numeroase persoane îşi pierd capacitatea de muncă. O singură plantă de ambrozie matură poate să elibereze până la 8 miliarde de grăuncioare de polen şi produce 30.000 de seminţe care îşi păstrează puterea germinativă timp de 40 de ani“.

Amenzi pentru proprietarii de terenuri care nu elimină planta
Conform proiectului, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei. De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca, pe terenurile afectate de lucrări, să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Lucrările de întreţinere a terenurilor în vederea combaterii plantei menţionate în ariile naturale protejate prin lege se face potrivit Planului de management pentru acestea.
Cei care nu-şi îndeplinesc această obligaţie vor primi un avertisment scris şi, dacă nu se conformează, vor fi amendaţi cu amenzi cuprinse între 750 şi 5.000 de lei – persoanele fizice, şi 5.000- 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ