Bilanţ: Arhiepiscopia Râmnicului a implementat 46 de proiecte sociale în anul 2017

0

«Sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, sâmbătă, 3 februarie 2018, au avut loc lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului.
Lucrările şedinţei au fost precedate de slujba de Te Deum oficiată în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae de către Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În continuare, în Sala Emaus a Casei Sfântul Ierarh Calinic au fost citite rapoartele pe sectoare care au reflectat complexitatea activităţilor desfăşurate în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului în anul care a trecut. Membrii Adunării Eparhiale au luat act de amploarea lucrărilor Centrului Eparhial, protopopiatelor, parohiilor şi mănăstirilor, cu referire la activităţile administrativ-bisericeşti, culturale, misionare, programele social-filantropice şi proiectele educativ-religioase cu tinerii desfăşurate în cursul anului 2017.
Din rapoartele citite, s-a reţinut că la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, s-au implementat, în decursul anului 2017, un număr de 46 de proiecte sociale. În acelaşi an, în Arhiepiscopia Râmnicului au beneficiat de ajutoare materiale în valoare totală de 411.708 lei un număr de 11.471 persoane. Un rol foarte important în activitatea social-filantropică din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului îl are Biroul de Catehizare a rromilor, prin care s-a oferit posibilitatea unui număr de 500 de persoane de a participa la diverse pelerinaje sociale şi au fost oferite obiecte de îmbrăcăminte şi produse alimentare unui număr de 1.100 de beneficiari de etnie rromă. În cadrul acestui birou, în anul 2017 au fost implementate trei proiecte social-filantropice importante: ,,Mirro ghiozdano – Ghiozdanul meu”, ,,Podema tatipen – Ghetuţe călduţe” şi ,,Sănătatea rromilor”. Suma destinată activităţilor din cadrul acestui Birou de Catehizare pentru anul 2017 a fost de 180.503,05 lei.
Evenimentul central al anului 2017 în Arhiepiscopia Râmnicului a fost sfinţirea Mănăstirii Sueşti din satul natal al Patriarhului Justinian Marina, din 22 octombrie 2017, când s-a inaugurat şi „Casa Memorială Justinian Marina”. S-a accentuat contribuţia Editurii Praxis a Arhiepiscopiei Râmnicului la intensificarea activităţilor misionar-pastorale şi cultural-duhovniceşti. Anul trecut au fost editate mai multe tipărituri, după cum urmează: opt cărţi, şase numere ale buletinului eparhial Praxis, două numere ale revistei Martyria şi opt CD-uri audio cu conţinut duhovnicesc, în lectura unor mari actori, precum: Victor Rebengiuc, George Ivaşcu, Tamara Buciuceanu-Botez, Alexandrina Halic, Tora Vasilescu, Rodica Mandache, Marian Râlea etc. S-au organizat trei conferinţe, şapte simpozioane, două lansări de carte, mai multe colocvii pe teme de zidire duhovnicească, precum şi Tabăra Internaţională de pictură „Credinţă şi Artă”, ediţia I, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Şapte biserici, monumente istorice, din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului au început sau au continuat lucrările de restaurare, obţinându-se pentru altele trei şi aprobarea proiectelor de restaurare cu finanţare din fonduri europene.
În finalul şedinţei, au fost formulate soluţii şi propuneri pentru intensificarea activită¬ţilor în anul 2018, în concordanţă cu programul-cadru stabilit de Sfântul Sinod: 2018 – Anul Omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918», a anunţat Arhiepiscopia Râmnicului.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ