Guvernul noilor speranţe

0

Dacă ar fi să parafrazez o veche vorbă populară, aş zice că speranţa e soră bună cu românul. Ne spunem poate zilnic ”speranţa moare ultima” şi ”trăim cu speranţa”, două expresii emblematice care fac parte din ADN-ul nostru naţional.
Instalarea noului guvern PSD–ALDE este un temei pentru reînnoirea speranţelor românilor. Este firesc ca românii să spere că viaţa lor va cunoaşte o îmbunătăţire semnificativă şi că drumul dezvoltării pe care România s-a înscris în ultimii ani nu va fi oprit.
Aceste speranţe sunt legitime dacă ne uităm pe ce şi-a propus în următorii doi ani Guvernul Dăncilă (un guvern care nu este perfect în componenţa sa, dar care va trebui judecat exclusiv după faptele sale în materie de politică publică).
În primul rând, să apreciem determinarea acestui guvern, a ministrului său de finanţe, de a construi o politică fiscală a statului român, întemeiată pe logică şi care să fie una stabilă, corectă şi stimulatoare pentru mediul de afaceri. Nu mai este loc de simulări pe nervii şi banii românilor, fie ei actori economici sau persoane private.
În al doilea rând, este de salutat opţiunea clară a noului guvern pentru dezvoltarea inteligentă a economiei. Nu mai putem doar să vindem ce produc alţii. Avem nevoie de investiţii masive în infrastructură şi în capacităţi industriale noi. Generate atât de mediul privat, cât şi de stat, care poate juca cu adevărat un rol promotor prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, prin schemele de ajutor de stat propuse, prin investiţii în industria de apărare, energie, tehnologia informaţiei, industrie alimentară şi nu numai.
În al treilea rând, aşezarea mizei pe creşterea competitivităţii României prin absorbţia integrală a fondurilor europene până în 2023 este o linie de acţiune pe cât de îndrăzneaţă, pe atât de necesară.
Nu va fi uşor ca guvernul să realizeze acest lucruri, dar dacă agenda publică nu va fi parazitată cu alte teme devoratoare de energii negative, cred că putem atinge aceste ţinte absolut necesare dezvoltării societăţii noastre.
Argumentul cel mai puternic care ar trebui să înnoiască speranţele românilor într-o bună guvernare este acela dat de angajamentul clar al noului guvern PSD-ALDE că România trebuie să acceseze intrarea în cercurile virtuoase de dezvoltare.
Creşterea economică înseamnă bunăstare mai mare, înseamnă venituri mai mari. Veniturile mai mari înseamnă cerere de bunuri mai mare. Cererea de bunuri mai mare presupune creşterea ofertei de bunuri de către firme şi deci înseamnă locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, înseamnă consolidarea clasei de mijloc, înseamnă mai mulţi bani la buget, mai multe investiţii şi din nou o creştere economică sustenabilă.
Un asemenea ciclu de reproducere şi multiplicare a dezvoltării poate face din România ţara în care toţi românii să aibă încredere şi să fie cu adevărat mândri că trăiesc în ea.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ