Moştenitorii, de la penal la civil
În luna noiembrie 2015, Poliţia Râmnicu Vâlcea a găsit pe un câmp din cartierul Copăcelu scheletul unei femei care fusese atacată de câini. Se presupune că aceasta intenţiona să meargă la biserică, deoarece, lângă cadavru, pe lângă poşetă şi pantofi, a fost găsit şi un buchet de flori. Pe 27 februarie 2016, un bărbat de 67 de ani a fost descoperit fără viaţă tot pe un câmp din Copăcelu. Era prins într-un gard de sârmă, unde fusese muşcat de o haită de câini. După ce instanţa a respins procesul penal, considerând că Direcţia Administrării Domeniului Public (DADP), împotriva căreia se îndreptaseră cei opt moştenitori, este instituţie publică şi nu poate răspunde penal, aceştia au recurs la acţiunea civilă. Procesele sunt în plină desfăşurare, iar soluţia ar putea fi un dezastru pentru bugetul local.

„Eutanasierea câinilor de la Adăpostul de la Feţeni se va face în condiţiile impuse de lege”
Dintr-o solidaritate care nu are nimic comun cu protecţia animalelor, din interese, dar şi din neştiinţă, s-au declanşat, în urmă cu câteva zile, reacţii virulente faţă de eutanasierea «în masă» a câinilor de la Adăpostul Feţeni. Într-un comunicat de presă, primarul Mircia Gutău face precizări foarte importante despre prevederile Legii 258/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, respectiv:
«Ca urmare a unui val de opinii declanşat în ultimele zile în mediul virtual şi referitor la o presupusă acţiune de eutanasiere în masă a câinilor de la Adăpostul de la Feţeni, doresc să fac următoarele precizări:
Informaţiile privind faptul că aş fi dispus nejustificat o eutanasiere în masă a câinilor de la Adăpostul de la Feţeni sunt complet neadevărate, răuvoitoare şi iscate din interese personale, fără nicio legătură cu interesele comunităţii locale!
La acest moment, Adăpostul de la Feţeni găzduieşte 477 de câini într-o facilitate cu o capacitate maximă de 500 de animale. În cursul anului 2017 au fost eutanasiaţi 2 câini şi au murit, în urma unor boli netratabile, 46. La acest moment, în Adăpost se află câini care sunt ţinuţi aici de mai mult de 5 ani, în pofida celor 140 de adopţii înregistrate pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2017; cu toate acestea, există informaţii conform cărora o bună parte din câinii ”adoptaţi” au fost eliberaţi imediat pe străzile din oraş. Începând cu 1 ianuarie 2018, odată cu înfiinţarea Direcţiei Administrarea Domeniului Public în a cărei administrare funcţionează serviciul de ecarisaj şi Adăpostul de la Feţeni, pentru asigurarea asistenţei sanitar-veterinare la Adăpost a fost încheiat, în condiţiile legii, un contract de prestări servicii cu un medic veterinar autorizat. Rata medie de capturare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public de către serviciul ecarisaj este de aproximativ 6 animale/zi.
Schimbând perspectiva, trebuie spus că pe domeniul public al municipiului se află în prezent un număr foarte mare de câini fără stăpân, în continuă creştere şi ca urmare a faptului că practica abandonului acestora pe străzile din Râmnic nu se limitează doar la deţinători din oraş, ci şi la cei din comunele limitrofe. Pe toate mijloacele de comunicare ale administraţiei locale cu cetăţenii – TelVerde, Facebook, e-mail, audienţe etc. – se primesc zilnic zeci de sesizări privind problemele cauzate cetăţenilor municipiului de haitele de câini, din ce în ce mai agresivi, din Râmnic.
În aceste condiţii, îi informez atât pe apărătorii drepturilor animalelor din Râmnic şi din străinătate, cât şi pe cetăţenii de bună credinţă ai municipiului, că activitatea la Adăpostul din Feţeni se desfăşoară şi se va desfăşura, în continuare, strict în baza legislaţiei în vigoare şi a avizelor date de autorităţile competente în domeniu. Când şi dacă va fi cazul, eutanasierea câinilor de la Adăpostul de la Feţeni se va face în condiţiile impuse de Legea nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, respectiv:
”Art. 4. (1) Câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. (…)
Art. 7. (…) (2) Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare”.
Este trist că o astfel de inflamare este generată de o situaţie care, de fapt, este complet legală şi justificată. Apreciez implicarea tuturor organizaţiilor non-guvernamentale şi a iubitorilor de animale în îngrijirea câinilor de la Adăpostul de la Feţeni şi îi asigur, pe mai departe, de disponibilitatea spre colaborare a Primăriei municipiului. În acelaşi timp, trebuie să înţelegem cu toţii că, dacă este nevoie, se va acţiona în limitele legislaţiei în domeniu pentru a ţine sub control fenomenul câinilor fără stăpân din municipiul Râmnicu Vâlcea», anunţă primarul Gutău.

Precedent
Situaţia de la Râmnicu Vâlcea are un precedent, dar mai puţin costisitor. În 2012, primăria a fost obligată de instanţa de judecată să platească suma de 10.000 lei unei femei care a fost muşcată de un câine maidanez.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ