Conform inspectorilor Camerei de Conturi Dolj
Modernizarea şcolii din Coşoveni, afacere nelegală în proporţie de 30%

Într-un raport de audit financiar încheiat la finalul anului 2017, inspectorii Camerei de Conturi Dolj au scos la iveală o situaţie greu de crezut, chiar şi pentru o ţară precum România, obişnuită cu bătaia de joc a autorităţilor faţă de cheltuirea banului public. Astfel, conform Deciziei nr. 140/2017, din cei 433.811 lei plătiţi de Primăria Coşoveni către firma care a executat lucrările de extindere şi modernizare a şcolii gimnaziale din localitate, 135.800 de lei au reprezentat „plăţi nelegale“, adică peste 30% din valoarea contractului.

1

Povestea a început în anul 2015, atunci când, la finele lunii august, UATC Coşoveni a atribuit, prin cumpărare directă, firmei Dolj Construct SRL contractul pentru „Extinderea şi modernizarea şcolii gimnaziale“ din localitate. Valoarea totală a contractului a fost de 433.811 lei, fără TVA, cea mai mare parte din sumă provenind de la Ministerul Dezvoltării, plus o contribuţie proprie asigurată din bugetul local. Poate tocmai din acest motiv nu s-a obosit nimeni să întrebe de ce era nevoie de extinderea şcolii din localitate, din motiv ce, cu doar puţin timp înainte, se luase hotărârea desfiinţării a două clase din pricina lipsei copiilor.

sursa foto: facebook.com/coanda.nicu

3 mc cumpăraţi, 116 mc decontaţi
Cu contractul semnat şi cu banii în conturi, Primăria Coşoveni a dat undă verde firmei SC Dolj Construct SRL să se apuce de treabă. Ba chiar, se zvoneşte că edilul Nicu Coandă le-a cerut să facă tot posibilul să termine înainte de luna iunie 2016, o şcoală reabilitată fiind pentru orice candidat un prilej de mândrie în campania electorală ce bătea la uşă. Poate şi din acest motiv Primăria Coşoveni a reuşit să închidă ochii la facturile SF pe care constructorul le introducea la plată. Spre exemplu, cei 116 metri cubi de polistiren extrudat pe care primăria i-a decontat, deşi, pentru izolarea termică a lucrării erau necesari doar 5,81 mc, iar SC Dolj Construct SRL a prezentat inspectorilor Curţii de Conturi documente de aprovizionare pentru doar 10 pachete de polistiren extrudat, adică doar 2,89 mc! Ori tabla ondulată necesară realizării învelitorii la acoperiş, achiziţionată cu preţul de 1.798,42 lei, fără TVA, dar care în situaţia de lucrări a fost înscrisă la o valoare de 17.027,67 lei, adică de aproape 10 ori mai mult. La fel s-a procedat şi în cazul altor materiale, ale căror preţuri ori cantităţi folosite au fost mărite nejustificat. În total, paguba constatată în urma controlului se ridică la 133.811 lei, plăţi nelegale efectuate către constructor şi pe care autorităţile locale din Coşoveni sunt acum obligate să o recupereze până la data de 30 aprilie. Rămâne totuşi întrebarea cum a fost posibil ca Primăria Coşoveni să deconteze această sumă? Chiar nimeni nu a observat discrepanţele majore între ce se întâmpla pe şantier şi deconturile cerute de constructor?

Viceprimarul Gogonea: Cine este de vină pentru acest prejudiciu?
Unul dintre cei care încearcă să răspundă la această întrebare este chiar viceprimarul localităţii, Victor Gogonea (foto). Astfel, după apariţia publică a raportului inspectorilor Camerei de Conturi Dolj, acesta a postat pe pagina sa de facebook numeroase pasaje, încercând să tragă un semnal de alarmă cu privire la felul în care sunt gestionaţi banii publici la nivelul localităţii. „Cine este de vină pentru acest prejudiciu? Agentul economic, care are tot interesul să facă profit (mai ales când întâlneşte un tolomac din administraţia locală)? Primarul comunei Coşoveni, pentru lipsa de eficienţă şi transparenţă în cheltuirea banului public? Putea firma să facă atâtea fără acceptul beneficiarului?“, s-a întrebat, oarecum retoric, viceprimarul. Acesta spune că situaţia în cazul lucrărilor de extindere şi modernizare ale şcolii gimnaziale este chiar mai gravă. „Unul din aspectele foarte importante ale acestei situaţii este acela că, la finalizarea lucrărilor, Şcoala Generală din comuna Coşoveni nu a obţinut avizul ISU de funcţionare, motivul fiind că, deşi a fost întocmit procesul-verbal de recepţie a lucrării, s-a constatat că nu au fost finalizate toate lucrările prevăzute în proiect“, a adăugat Victor Gogonea.

Aceeaşi şcoală, alt contract, prejudiciul rămâne
Aşa după cum se poate observa din raportul Camerei de Conturi Dolj, când vine vorba despre contractele care au legătură cu Şcoala Gimnazială Coşoveni, plăţile nelegale sunt o constantă. Aşa se face că, după finalizarea lucrărilor de modernizare, în luna iulie 2016, unitatea încheie un contract cu firma GMG Construcţii SRL pentru montarea de pavele, borduri şi realizarea unei platforme exterioare, valoarea contractului fiind de 19.794 de lei, TVA inclus. Din această sumă, inspectorii au constatat că 7.311 lei au reprezentat plăţi nejustificate, ceea ce înseamnă peste 35% din total! „Constatăm că este acelaşi mecanism de creare a prejudiciului ca şi la primărie. Agenţii economici, nişte ticăloşi puşi pe căpătuială, cumpără materialele mai ieftin şi le facturează mai scump către beneficiar, înşelând încrederea şi vigilenţa managerilor celor două instituţii: primarul şi directoarea şcolii. În realitate este furt cu acte în regulă, realizat în cunoştinţă de cauză şi cu acceptul «managerilor noştri», unul ordonator de credite primar, iar celălalt ordonator de credite terţiar. De remarcat că pentru această lucrare plăţile au fost efectuate fără viza de control financiar preventiv“, a afirmat viceprimarul Gogonea.

Facebook Comments

1 COMENTARIU

  1. […] Modernizarea şcolii din Coşoveni, o afacere cu probleme Prejudiciul amintit a fost constatat de inspectorii Curţii de Conturi care au efectuat un control amănunţit la UAT comuna Coşoveni. În raportul de audit financiar încheiat la finalul anului 2017, inspectorii CC Dolj au stabilit, printre altele, că doar în ceea ce priveşte contractul pentru extinderea şi modernizarea şcolii gimnaziale din localitate, Primăria Coşoveni a efectuat plăţi nelegale de peste 135.000 de lei către firma care s-a ocupat de lucrări. Mai multe detalii puteţi găsi în articolul publicat de Indiscret în Oltenia la începutul anului. http://www.indiscret.ro/2018/01/17/modernizarea-scolii-din-cosoveni-afacere-nelegala-in-proportie-de… […]

LĂSAȚI UN MESAJ