2018 nu este an electoral!

0

Anul a debutat cu preocupări ilegitim de majore pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lui 2019. Tonul l-a dat preşedintele Iohannis, care pare grăbit să-şi contureze o platformă de susţinere în mediul politic, dar şi în cel civic, al asociaţiilor profesionale. Mă aşteptam ca preşedintele să aşeze miza pe fapte care să-i servească drept argumente solide pentru viitor, iar nu pe exerciţii de imagine destul de subţiri, gen discursul de la CSM sau ”mobilizarea” tot mai micului USR în favoarea sa.
În mod normal, preşedintele ar fi trebuit să patroneze la început de an o dezbatere a elitelor noastre despre cum putem valorifica mai bine Anul Centenarului din perspectiva profilului nostru de naţiune europeană, atât de importantă geopolitic. Ar fi dat un semnal necesar că este un an pivot pentru noi din atâtea considerente: economice, de politică europeană şi, nu în ultimul rând, identitare.
Mi-aş fi dorit, de asemenea, ca preşedintele ţării să aibă o reacţie oportună, un punct de vedere asupra ”anunţurilor strategice” ale BNR şi să dea un mesaj firesc de susţinere a nevoii de echilibru şi moderaţie pe piaţa influenţelor asupra creditelor românilor îndatoraţi la bănci.
Este firesc ca partidele să înceapă să se gândească la o alternativă la actualul şef al statului. Este normal ca şi preşedintele în funcţie să reflecteze la viitorul prezidenţial.
Nu este normal şi nu este nici de dorit ca agenda publică să fie confiscată încă din ianuarie 2018 cu tema prezidenţialelor. Nu foloseşte cetăţenilor acestei ţări şi nici chiar politicienilor.
Anul 2018 nu este an electoral. Anul 2018 trebuie să fie despre economie şi despre promovarea valorilor româneşti. Anul 2018 trebuie să fie despre ţară şi despre cetăţenii ei, nu despre politicieni şi funcţii.
ALDE va pune pe primul plan preocupările pentru economie, pentru finalizarea reformei justiţiei, pentru regenerarea democraţiei şi pentru apărarea valorilor româneşti.

Deputatul Ion Cupă – preşedintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ