„Acolo unde s-a născut Cristos, în zilele acestea nu se va mai serba Crăciunul”
«Pentru că s-a creat o tradiţie aici, la Râmnicu Vâlcea, am călătorit şi noi, colindând, aşa cum au colindat înaintea noastră păstori, îngeri, magi, cum a colindat Fecioara Maria, pe care am întâlnit-o în aproape toate colindele, cum a colindat Domnul Cristos, cum a colindat blândul bătrân Iosif. Aceste colinde şi acest obicei de a colinda umplu sufletul nostru de bucurie. Sunt 2018 ani de când în măruntaiele pământului s-a născut Cristos. Această naştere a fost aşteptată de mulţi oameni. Această naştere s-a întâmplat atunci când Dumnezeu a dorit ca să ridice supărarea şi să domnească în lume pacea. Această pace, astăzi, din nefericire, nu mai este pe pământ, pentru că acolo unde s-a născut Cristos, în zilele acestea nu se va mai serba Crăciunul. În cetatea în care a trăit Cristos nu se va mai serba Crăciunul! Din nefericire, lucrurile acestea umbresc atât învăţătura pe care a lăsat-o, cât şi bucuria care ar trebui să fie prezentă tocmai acolo unde oraşul care l-a primit, dar care l-a şi răstignit – şi care se numeşte Cetatea Păcii – nu mai are pace.
Isus Cristos s-a născut în măruntaiele pământului şi la El au venit să se închine mai întâi păstori, apoi magi, şi îngerii lui Dumnezeu au colindat pentru prima oară cu aceste cuvinte de slavoslovie sau de doxologie: ”Slavă lui Dumnezeu pe pământ şi în cer”. Cerul s-a bucurat prin îngerii lui, pământul s-a bucurat prin făpturile lui. Însă nu peste multe zile de la naşterea lui Cristos, Maica Domnului împreună cu bătrânul Iosif a trebuit să colinde. Şi a colindat până în ţara Egiptului, de unde peste câţiva ani s-a întors înapoi tot în colind. Mântuitorul a colindat şi El timp de trei ani şi jumătate în lung şi în lat, în ţara numită Palestina în vremea aceea. Apostolii au colindat şi ei împlinind porunca lui Cristos de a merge şi să boteze prin cuvântul lor şi prin fapta lor toţi oamenii din cele patru zări, aşa cum şi-au tras singuri la sorţi», a spus Arhiepiscopul Râmnicului.

Călătoria colindei
Înalt Preasfinția Sa a felicitat cele două coruri, formaţia instrumentală a Arhiepiscopiei şi pe soprana Monica Valentina Scurtu, remarcând că prestaţia lor a fost pe măsura faimei Râmnicului de capitală a tiparului şi oraş al culturii: „În această seară, corala preoţilor din Râmnicu Vâlcea şi corul Seminarului Teologic au adus în inima şi în sufletul nostru toate aceste evenimente, colindând şi purtându-ne şi pe noi prin aceste colinde în Betleem, în Ierusalim, în Nazaret, în Egipt, şi de aici, la Râmnicu Vâlcea. Corala preoţilor din Râmnicu Vâlcea este o corală tânără, însă, aşa cum a dovedit şi în seara aceasta prin vocile pline, a început să se afirme în acest oraş care a fost nu numai capitala tiparului, ci şi oraş al culturii, ca o corală ce poate oricând să aducă înaintea noastră cântări mai vechi sau mai noi. Corul Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea, sub bagheta părintelui profesor Codruţ- Dumitru Scurtu, a început să fie prezent nu numai aici, în oraşul Râmnicu Vâlcea, unde există această şcoală, ci şi în tot judeţul, şi aceasta nu poate decât să ne bucure. În această seară însă, pentru a doua oară pe această scenă, formaţia instrumentală a Arhiepiscopiei Râmnicului (…) a făcut ca acest concert să aibă o notă cu totul şi cu totul aparte. Cred că este pentru prima oară în România când colindele sunt cântate şi la instrumente, şi în acelaşi timp instrumentele se îngemănează cu vocile celor care fac parte din cor. De aceea, în numele meu personal cât şi al dumneavoastră, vă rog să îmi îngăduiţi ca să le mulţumesc”, a spus Arhiepiscopul Râmnicului.
ÎPS Varsanufie a amintit şi despre activităţile pe care eparhia pe care o conduce le va desfăşura în 2018, în contextul celor trei evenimente: 600 de ani de la moartea domnitorului Mircea cel Bătrân, 150 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Calinic, precum şi Centenarul Marii Uniri.

Soliştii colindători
La Concertul „Colindăm Doamne Colind” au participat soliştii: soprana Monica Valentina Scurtu, arhid. Andrei Leonte, arhid. Ioan Liviu Găman, Irina Stratulat (pian), Claudiu Dorin Fărcaş (oboi), Vlad Răileanu (vioară), Claudia Diaconu Iordache (nai), Grigorie Teacă (trompetă), pr. Emanuel Găman, Ciprian Niţă, Valentin Filip (chitară) şi Mihai Rotariu (percuţie).

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ