Tendinţă continuă de scădere progresivă
Într-o perioadă estimată de 14-15 ani, rezervele de ţiţei din România se vor epuiza la o rată de exploatare constantă sau în creştere. Proiectul Strategiei Energetice iniţiat de Ministerul Energiei subliniază că producţia de ţiţei se va diminua progresiv cu peste 2 milioane de tone în următorii 15 ani, situaţie care micşorează semnificativ producţia internă, folosind materie prima autohtonă, de produse petroliere, destinate consumului industrial şi conex“, susţine Geani Man.
În baza unor date statistice, acesta afirmă că exploatările de ţiţei interne au scăzut semnificativ în acest an, concomitent, crescând importul: „Institutul Naţional de Statistică a confirmat că ţara noastră a importat în 2017 până în luna septembrie, 5,58 milioane tone echivalent petrol (tep). Exploatările de ţiţei interne au însumat 2,57 milioane(tep) fiind cu aproape 5% mai mici decât productia de ţiţei din anul trecut. Diminuarea producţiei interne de ţiţei cu aproape 122.000 tep, înregistrată anul acesta, are o tendinţa continua de scădere progresivă în special în situaţia în care nu vor fi descoperite noi zăcăminte rentabile pentru exploatare, care sa ajute cererea interna de producţie“, susţine Man.

Posibile soluţii
Estimarile producţiei de ţiţei nu sunt optimiste nici în viitorul apropiat tendinţele de scădere fiind certe şi în perioadele 2030 -2050 de la 1,92 la 1,15 milioane tep.
Ca o consecinţă a acestor estimări bazate pe studii de piaţă si date statistice, Romania nu poate să evite importurile masive de ţiţei în perioada următoare, dependenţa de petrol crescând de la an la an. În aceste condiţii sprijinirea şi încurajarea activităţii de explorare, extracţie şi rafinare a ţiţeiului provenit din noi zăcăminte, ar putea pondera necesarul de materie primă de pe pieţele externe. Forajele marine ar fi o soluţie, cu condiţia ca zăcămintele care urmează a fi exploatate să fie suficiente pentru a acoperi costurile uriaşe de extracţie cât şi investiţiile în platforme logistice“, mai opinează preşedintele CA Prelcet SA.

Consiliul Concurenţei şi Protecţia Consumatorului ar trebui să fie vigilente
Potrivit lui Geani Man, preţul carburanţilor poate oscila foarte mult, generând grave probleme în ecomomia României. Cum legislaţia actuală dă Consiliului Concurenţei şi Protecţia Consumatorului, atribuţii de control, acestea trebuie să îşi demonstreze vigilenţa, într-o conjunctură atât de alarmantă: „Având în vedere că preţurile carburanţilor depind, ca o componentă principală, de preţul ţiţeiului provenit din import, nu se pot estima preţurile finale la produsele petroliere. În lipsa folosirii tehnologiilor alternative energetice, piaţa producţiei de ţiţei poate influenţa semnificativ economia romanească, iar carburanţii pot oscila din punct de vedere al preţului atât de mult, încât să pună serioase probleme. Cu toate acestea Consiliul Concurenţei şi Protecţia Consumatorului ar trebui să fie mult mai vizibile cel puţin în zona distribuitorilor de carburanţi, zonă unde există suspiciuni că preţurile la pompa sunt forţate artificial urmare unor cheltuieli administrative şi logistice care uneori nu se justifică… dar se regăsesc în preţurile finale la pompă“, conchide ing. ec. Geani Man.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ