Proiectul aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului Judeţean a fost votat în unanimitate de aleşii doljeni, nu înainte ca aceştia să fie puşi în gardă de şeful CJ Dolj, Ion Prioteasa, că e vorba de prima dintr-o serie întreagă de hotărâri pe această temă. „Este o investiţie de peste 120 de milioane de euro. Face parte din proiectul extins pe POIM, de 438 de milioane de euro, care va însemna apă, canalizare, plus celelalte obiective de investiţii din judeţ. Cei mai mulţi bani care au intrat vreodată, cu o destinaţie precisă, în judeţul Dolj. Va fi un drum foarte greu, pentru că este şi în judeţul vecin, în Gorj. Probleme au fost şi atunci când s-a făcut firul I, darămite acum cu atâtea proprietăţi de expropriat, cu tot ce trebuie să traverseze această conductă, e destul de complicat. E un drum greu, dar pe care ni-l asumăm. Ne vom mai întâlni în următorii ani să votăm hotărâri pentru acest proiect”, a spus Ion Prioteasa.
Viitoarea conductă care va asigura un surplus de apă potabilă de 900 de litri pe secundă va traversa 16 localităţi din judeţele Gorj şi Dolj: Tismana, Godineşti, Calnic, Teleşti, Rovinari, Bâlteni, Plopşoru, Brăneşti şi Ţânţăreni, Filiaşi, Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus şi Craiova. Pe cuprinsul acestora, autorităţile trasează un „culoar de expropriere” de aproximativ 1,7 milioane de metri pătraţi, cu terenuri atât în extravilan cât şi în intravilan. Procedura se anunţă una complexă şi anevoioasă, spune secretarul CJ Dolj, Gheorghe Barbărasă, având în vedere că aurorităţile vor trata cu mii de proprietari supuşi exproprierii. „Sunt peste 3.000 de proprietari de terenuri, atât pe Dolj cât şi pe Gorj”, a precizat Barbărasă la şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean.

Buget de expropieri de milioane de euro
Exproprierea pentru realizarea aducţiunii Izvarna II nu va fi nici simplă şi nici ieftină, a precizat preşedintele CJ Dolj, acesta mizând însă pe recuperarea din fonduri europene a banilor investiţi de administraţia judeţeană în această operaţiune. „Pentru treaba aceasta se va crea un cont special, din care cei care sunt expropriaţi să se alimenteze. Aceşi bani în primă instanţă îi vom pune noi, prin intermediul companiei de apă. Vestea bună este că sunt sume eligibile, asta ca să stea toată lumea liniştită, că e vorba despre o sumă destul de mare. Am putea ajunge, după cum spun estimările, la 4 milioane de euro, dar e vorba de bani care vor fi recuperaţi din fonduri europene”, a spus Ion Prioteasa.

Firul I, bun de casat de 25 de ani
Necesitatea unei noi aducţiuni pe traseul Izvarna – Craiova reiese şi din faptul că firul I, realizat înainte de 1989, are durata de viaţă depăşită de două ori, după cum a afirmat preşedintele Consiliului de Administraţie al CAO, Aurel Dincă. „Firul I al aducţiunii are o vechime de 50 de ani. A fost dat în folosinţă în 1967 şi avea o durată de viaţă normată de 25 de ani. Din cauza vechimii, noi întâmpinăm numeroase probleme, avem foarte multe avarii pe această conductă, aşa că se impune realizarea unei noi aducţiuni”, a precizat Dincă. Din datele prezentate consilierilor judeţeni, aducţiunea Izvarna II presupune reabilitarea a 27,4 km de conductă realizată înainte de 1989 şi extinderea acesteia cu alţi 96,4 km. Investiţia depăşeşte 52 de milioane de euro numai pe teritoriul judeţului Dolj, pentru ducerea acesteia la bun sfârşit urmând a fi realizate trei subtraversări de drum naţional, 5 subtraversări ale căii ferate. În plus, viitoarea conductă Izvarna – Craiova va supratraversa 2 canale, la Brădeşti şi Almăj, dar va şi subtraversa un râu (Amaradia). Durata de execuţie este estimată la 48 de luni.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ