Leul, prima victimă a „revoluţiei fiscale”

Accentuarea tensiunilor sociale şi politice provocate de „revoluţia fiscală”, la care se adaugă creşterea preţurilor şi a deficitului comercial, a pus leul într-o situaţie gravă, iar cursul euro a crescut în doar câteva zile cu aproape şase bani.

0

Cursul euro a crescut de la 4,5968 lei, la începutul perioadei, la 4,6495 lei, la sfârşitul ei, când piaţa valutară s-a deschis pe depreciere, la 4,648 lei, care a reprezentat minimul şedinţei. Presiunea creată de cei care doreau să scape de lei a împins euro până la un maxim de 4,661, cotaţie care nu a mai fost înregistrată vreodată în piaţă.
Guvernatorul BNR a atras atenţia încă de la începutul anului asupra faptului că leul nu poate avea decât o direcţie, una de depreciere. Acesta a afirmat de curând că deprecierea leului a fost mai de durată şi a fost asociată cu deteriorarea balanţei comerciale, „cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem că s-a depreciat cursul cu o sutime de ban. Noi îl vedem în zona în care este în prezent“.
De altfel, Banca Centrală a anunţat că se va concentra pe menţinerea dobânzilor aproape de rata cheie şi că va adopta o politică mai flexibilă a cursului de schimb.
Banca Centrală, care, să recunoaştem, nu a luat măsuri de preîntâmpinare a dezechilibrelor, a avut în ultimele luni de ales între stabilizarea pieţei monetare, unde dobânzile au revenit pe creştere, după ce inflaţia din octombrie a urcat la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013, şi apărarea leului.
Pentru a proteja numărul tot mai mare de români care au luat credite în lei, BNR a hotărât să regleze dobânzile şi să abordeze într-un mod mult mai relaxat cursul, care a înaintat către un nou palier cuprins între 4,6 şi 4,7 lei, cu posibilitatea de a fi depăşit tangenţial.
La deprecierea leului contribuie şi creşterea ratei anuale a inflaţiei, care a urcat de la 1,77%, în septembrie, la 2,63% în octombrie, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, potrivit datelor publicate vineri de INS. Pe de altă parte, deficitul comercial al României, generat de creşterea importurilor peste nivelul exporturilor, a fost în august de 1,19 miliarde euro, în creştere cu 29,5% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut.
Revenind la piaţa valutară, cursul dolarului a sărit de la 3,9746 la 3,9913 lei, maxim al ultimelor patru luni, iar cotaţiile au depăşit pragul de 4 lei.
Moneda elveţiană a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,154 şi 1,162 franci/euro, iar media ei a urcat de la 3,9511 la 4,0078 lei.
Perechea euro/dolar a scăzut la începutul perioadei până la un minim de 1,1554 dolari, însă spre finalul intervalului euro a început să se întărească, el fluctuând între 1,1637 şi 1,1675 dolari.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ