Umbrela de securitate

0

Particip în aceste zile, în calitate de Membru al Delegaţiei parlamentare a României, la Adunarea Parlamentară a NATO, la Ljubljana, în Slovenia, la un eveniment important organizat sub auspiciile celui mai înalt for al diplomaţiei parlamentare a Tratatului Nord Atlantic.
Sunt prezenţi şeful statului sloven, preşedintele Adunării parlamentare a NATO, secretarul general, miniştri ai apărării, miniştri ai afacerilor externe, parlamentari din majoritatea ţărilor Uniunii Europene, ambasadori, lideri ai unor think-thankuri foarte influente în politica globală de securitate.
Subiectul central al întâlnirii priveşte provocările de securitate la adresa Balcanilor de Vest. Sunt mai multe teme importante ce vor fi discutate în aceste zile: Ordinea de securitate în Balcanii de Vest, Impactul schimbărilor din mediul internaţional de securitate asupra Balcanilor de Vest, Societatea deschisă şi inamicii ei astăzi, Provocarea migraţiei şi implicaţiile acesteia asupra societăţilor din zona Balcanilor de Vest.
Pentru România este foarte util să fie conectată la aceste dezbateri, dată fiind poziţionarea geopolitică a ţării noastre în proximitatea Balcanilor de Vest.
Participarea la acest eveniment îmi arată o dată în plus cât de important este faptul că România a ales să facă parte din această Alianţă politico-militară, veritabilă umbrelă de securitate pentru naţiunea noastră şi pentru cetăţenii noştri.
Sunt multe provocări de securitate atât în plan global cât şi în plan regional, european cărora România le va face faţă în primul rând datorită angajamentelor clare luate de NATO faţă de toţi membrii Alianţei deci şi faţă de România, dar şi modului în care ţara noastră a înţeles responsabilităţile ce îi revin din calitatea de membru NATO.
Este extrem de onorant pentru mine să aflu la această manifestare cuvinte de laudă pentru modul în care România îşi achită sarcinile de membru NATO şi în special pentru profesionalismul militarilor români aflaţi în diferite teatre de operaţiuni.
Regiunea Balcanilor de vest este şi trebuie să rămână o prioritate geopolitică. Securitatea în regiune este vitală nu doar pentru stabilitatea statelor de aici ci pentru securitatea şi dezvoltarea în întreaga Europă. De aceea România trebuie să fie în continuare un actor care să susţină în regiune politicile de extindere pe aliniamentul euroatlantic.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ