Opinie
Guvernul orb şi lecţia morţii nevinovate

0

În România, probabil că am trăi mai mult dacă fiecare sistem ne-ar ucide mai puţin. Dacă nu ne-am încăpăţâna să stagnăm în fruntea clasamentelor care arată Europei cât de mulţi putem muri cu hârtii în mână, câţi dintre noi nu se pot vindeca şi câţi dintre noi primesc pe nedrept condamnarea de a trăi în boală şi umilinţă, în preajma unui guvern fără remuşcări. La doi ani după carnagiul din Colectiv, lecţia morţii nevinovate e neschimbată şi la fel de gravă. Că vorbim despre oameni care mor fără să li se dea o minimă şansă de supravieţuire, ca la Filiaşi, sau că vorbim de alt caz, în România, zilnic se petrece câte un Colectiv mai mic. Primim forţat o lecţie tulburătoare, traumatizantă, pentru care fostul guvern a plecat acasă pentru a fi înlocuit cu altul identic, imun, care e veşnic vinovat şi veşnic caută să scape. Nu ne mai putem ura sănătate între noi. Poate pentru că atunci când rostim aceste cuvinte, mintea ne este asasinată de faptul că România continuă să aibă cel mai mare procent al mortalităţii infantile din UE. România rămâne pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arată calitatea vieţii populaţiei. România era anul trecut ţara membră a UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, de 7,6 decese la 1.000 născuţi-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE, de 3,6/1.000 născuţi-vii. Şi totuşi, raportul INS arată că suntem şi ţara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate şi pentru educaţie. Actualul Guvern este aplecat pe punctaje personale, pe creşteri salariale din pix, pe atingerea unor indicatori de imagine şi de schimbarea legilor justiţiei în favoarea infractorilor. Efect al lipsei accesului la îngrijiri, educaţie şi sănătate, România are cel mai mare procent de mame cu vârsta între 10 şi 17 ani din UE. Rata mamelor adolescente a devenit în 2017 mai mare decât în ţări precum Burundi sau Botswana. Această situaţie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale să atragă atenţia Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru a asigura accesul la educaţie şi consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele şi adolescentele din ţară. Dar, pentru majoritatea care conduce, e mai comod să întregească la nivel mondial raportul care confirmă că unui copil din patru în lume i se refuză copilăria. În viziunea PSD, avem dreptul de a ne naşte şi o mie de obligaţii de a muri. În mizeria unui salon de spital, în aşteptarea ambulanţei, sub ochii celor dragi, în faţa celor care stau cu braţele cruciş.
O altă statistică arată că, în fiecare an, în România, sute de copii care suferă de boli de inimă mor în absenţa centrelor de intervenţie şi a specialiştilor. Deşi beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să îşi asigure finanţarea până ajung în străinătate. În continuare, în România, nu se importă medicamente, nu avem acces la anumite terapii extrem de importante şi nici nu există soluţii viabile. A face performanţă în România pare din ce în ce mai dificil, dar nu, Guvernul orb nu este interesat decât de cifrele pozitive puţine, nu de oamenii care mor cu zile.
Să mai spun că în 2016, peste 1.900 de oameni au murit în accidentele produse în România, conform datelor făcute publice de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. Conform aceluiaşi raport, una dintre principalele cauze ale numărului ridicat de accidente grave o reprezintă structura precară a reţelei de drumuri publice. În 2015, 90% din drumurile ţării aveau o singură bandă pe sens, dar cu toate acestea, numărul de accidente cu victime a crescut considerabil pe autostrăzi. Femeia din Filiaşi a murit pe trecerea de pietoni, pentru că nici măcar acel drum, aşa cum e el, nu era semnalizat. Şi a murit a doua oară, pentru că în statul ăsta salvările sunt un lux. Dar asta nu se vede de la Palatul Victoria. Sunt lucruri prea mărunte care nu ajung la funcţii înalte. Sloganul României bolnave ţine cu dinţii de voia şi paza lui Dumnezeu, şi de ghinionul de a rămâne mutilaţi în ţara în care PSD alege pentru tine să te stingi mai repede. Avem dreptul de a ne naşte. Avem dreptul de a trăi. Dar asta devine o loterie în România lui „Continuăm împreună”, căreia i s-au terminat şi perfuzia şi transfuzia.

Mario Ovidiu Oprea – senator PNL

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ