„Vom forma personal, altă soluţie nu avem”
Criză de meseriaşi la CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea. Unitatea economică aflată în insolvenţă are din ce în ce mai puţini electricieni, lăcătuşi mecanici, strungari etc. Dată fiind această stare de fapt, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunţat în şedinţa de luni, 30 octombrie, că se află în fază de autorizare cursuri pentru specializarea în astfel de meserii. „Este o realitate tristă, nu mai există meseriaşi. Se lucrează la obţinerea tuturor autorizaţiilor, în aşa fel încât CET-ul şi societăţile conexe să specializeze oameni în procesul de producţie, pentru că, din păcate, nu ne vin din şcoală lăcătuşi mecanici, strungari, electricieni etc. Vom forma acest personal mediu, altă soluţie nu avem”, a subliniat preşedintele CJ Vâlcea. Acesta a mai declarat că la CET Govora este criză şi de ingineri.
Fostul administrator special al CET Govora, Ştefan Prală, a afirmat că la această unitate economică se fac eforturi pentru păstrarea profesioniştilor. „În 2017, mai mult de 60 la sută din reducerea de cheltuieli cu personalul a fost redirecţionată pe creşteri salariale la Secţia producţie, pentru a menţine profesioniştii şi a-i stimula să rămână în unitate. Procesul de restructurare privind capitalul uman este la limita suportabilului, de aici încolo trebuie găsite alte soluţii”, a precizat Prală.

Avocatul Dinu Constantinescu, noul administrator special
În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii judeţeni l-au votat cu 30 de voturi pentru (n.r. două împotrivă) pe avocatul Dinu Constantinescu (foto), în funcţia de administrator special al CET Govora. Om cu vederi de dreapta prin educaţie şi profesie, Constantinescu s-a ţinut însă departe de politică. Iar în ce priveşte relaţiile de până acum cu CET Govora, el a reuşit, în calitate de avocat, să readucă la serviciu câţiva angajaţi disponibilizaţi. Cu prilejul numirii sale în funcţia de administrator special, Dinu Constantinescu a avansat câteva priorităţi: „Îmi revine o sarcină grea, a fost o provocare pe care am primit-o din partea preşedintelui Constantin Rădulescu (…). Prioritatatea numărul unu este să asigurăm confortul râmnicenilor prin poziţia pe care o deţin. Apoi, locurile de muncă, pe care le cunosc îndeaproape, pentru că m-am confruntat cu o serie de litigii în cadrul CET Govora şi ştiu ce înseamnă aceste locuri de muncă pierdute pentru oameni”. Constantinescu a mai adăugat că vor trebui adoptate măsuri care, atât la CET Govora cât şi la unitatea minieră de la Berbeşti, să nu genereze pierderi, nici de producţie şi nici pe plan social.

„Domnule avocat, vă eliberez de obligaţia de a mă trece strada”
În acest context, s-a consumat şi un moment ilar, preşedintele CJ Vâlcea făcând referire la speculaţiile pe seama bunei sale relaţii cu noul administrator al CET: „Domnule avocat, cu această ocazie vă eliberez de obligaţia de a mă trece strada în fiecare zi, pentru că se spune că nici strada nu o trec fără dumneavoastră”. CET Govora a intrat în insolvenţă în luna mai 2016, administrator judiciar fiind numită firma Euro Insol, condusă de Remus Borza. Fostul administrator special, Ştefan Prală, a declarat că nu poate estima o dată a ieşirii din insolvenţă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ