Un jurământ cât o minciună

0

Domnul preşedinte al României, cu un aer solemn de zeu coborâtor din Olimp, îşi începe oficial mandatul şi jură să facă multe. Nu trăsnăi, ci lucruri de supremă îndatorire. Să respecte Constituţia şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, asta ca încălzire. Deoarece greul acum începe: ”suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României”. Nu ne mai trebuie nimic, avem de toate. Vine la rând jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor al senatorilor şi deputaţilor. Şi ei fiinţe coborâtoare din Olimp. Ba nu, suitoare în Olimp. Ceva mai încolo nu le mai ajungi la nas nici cu scara. Gata de a sări în foc şi de a răpune duşmanul: ”Jur credinţă patriei mele. Jur să respect Constituţia şi legile ţării. Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”. Pe care le apărase deja, înaintea lor, Zeus de la Cotroceni. Şi tot aşa: ”suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României”. Ai zice că atât preşedintele cât şi parlamentarii ştiu ei ce ştiu, din moment ce, într-un singur glas şi-o singură voinţă, se reped la lucrurile sfinte. Apoi, tot aerul acela solemn face implozie, iar Olimpul se chirceşte ca un bătrân ramolit. De ani buni suntem conduşi nu de la Cotroceni, nu de la Palatul Victoria, ci de la Bruxelles şi Strasbourg, ca ţară membră cu drepturi depline a Uniunii Europene. Ţară suverană, independentă şi alte asemenea epitete de lux de pe urma cărora suntem din ce în ce mai săraci şi din ce în ce mai dornici de a o părăsi şi de a o băga în mă-sa. Numai de la Bruxelles şi de la Strasbourg? În vremea din urmă, şi sunt nişte ani, numelui de ţară îi este asociată calitatea de colonie.
Calitate, zic, spre a o deosebi de lipsa de calitate a coloniei ruseşti. Aşa că, pe lângă Bruxelles şi Strasbourg, mai punem Washington. Slavă Domnului, îi avem pe americani lângă noi. Lângă noi şi în sufletul nostru. Excelenţa sa Hans G. Klemm, ambasadorul SUA în România, îşi vâră nasul în toate oalele ce ţin de bucătăria supremă. Instituţiile de forţă nu mişcă un pai îndoit de sub moţata suverană. Guvernul nu apucă să ia viteză şi e tras pe dreapta,
urecheat şi pus pe coji de nucă, măcelărit şi călărit din interese de hăţ. Klemm stă scris pe unele autobuze care circulă în Craiova, chit că s-a scumpit acciza. Chit că Excelenţa sa, purtător al democraţiei autentice şi al conceptului sfânt de suveranitate, se fotografia în septembrie 2016, la Covasna, cu steagul secuiesc la piept. Chit că unii parlamentari, din ce în ce mai răguşiţi, au cerut expulzarea sa de urgenţă. Orice mandat de preşedinte începe cu un jurământ. Orice mandat de parlamentar începe cu un jurământ. Un jurământ cât o minciună. Şi vin vremuri golaşe.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ