Daniela Oteşanu – pledoarie pentru implicarea tinerilor în politică

Într-o declaraţie citită recent de la tribuna Parlamentului, deputatul PSD de Vâlcea, Daniela Oteşanu (foto), a militat pentru sprijinirea tinerilor spre a se implica în activitatea politică. Motivul: „Dacă tinerii ezită să se implice în politică, oare cine ne va conduce peste 20 de ani?”

0

Tinerii – cel mai important pariu pentru viitor!

„Declaraţia mea politică de astăzi se referă la tinerii din România, la generaţiile viitoare, la implicarea activă a acestora în politică şi în viaţa socială. Este necesar să-i sprijinim pe cei tineri în toate domeniile de activitate, deoarece realitatea ne arată că foarte mulţi dintre ei, preferă să urmeze studiile în străinătate, iar apoi să rămână acolo definitiv.
În primul rând, trebuie să convingem tinerii să se implice în politică. Foarte mulţi dintre aceştia au o părere mai puţin bună despre clasa politică, însă, dacă nu vor înţelege că doar prin implicarea lor pot schimba ceva, totul este în zadar. Niciunul dintre politicienii de astăzi nu are un cec în alb pentru poziţiile pe care le deţine în momentul actual, aşa că toţi cei care ar putea avea un cuvânt de spus ar trebui să se implice şi să lupte pentru ca ei să fie politicienii de mâine. Dacă tinerii ezită să se implice în politică, oare cine ne va conduce peste 20 de ani?
Mulţi invocă faptul că partidele nu sunt deschise tinerilor, că degeaba devin membri, pentru că nu au niciun cuvânt de spus, însă, dacă ne uităm la ultimele alegeri, vedem că Partidul Social Democrat a avut la alegerile locale de anul trecut peste 4.000 de candidaţi tineri, tot PSD are cel mai tânăr primar din România, Emanuel Spătaru, în comuna Răzvad, din judeţul Dâmboviţa, iar la alegerile parlamentare aproape 70% dintre candidaţii partidului au fost nume noi, printre care foarte mulţi tineri bine pregătiţi şi cu dorinţă de implicare. Ca o primă concluzie, putem spune că se poate!
În al doilea rând, vedem că tinerii sunt atraşi de implicarea în organizaţii, asociaţii, lucru pe care trebuie să-l apreciem, însă ei trebuie să fie foarte atenţi şi să se intereseze foarte bine în legătură cu acestea. Prin implicarea activă, ei pot să îşi spună cuvântul pentru dezvoltarea societăţii civile, numai dacă şi aceste organizaţii au acest scop. Ideea este că pentru a trăi într-o lume mai bună pe viitor, tinerii trebuie să îşi fixeze anumite targeturi, iar prin activitatea desfăşurată să încerce să schimbe ceea ce îi deranjează în societatea în care trăiesc.
Pe lângă implicarea în politică, ONG-uri, tinerii pot aplica pentru stagii de voluntariat, practică sau internship. Vedem că există programe de internship la Guvern, la Camera Deputaţilor, însă şi în mediul privat, pentru cei care vor să meargă pe un anumit domeniu. Din punctul de vedere al voluntariatului, sunt instituţii care doresc colaborarea pe anumite perioade cu voluntari, lucru benefic, pentru că voluntariatul este considerat experienţă profesională, dacă activitatea de voluntariat este realizată în domeniul studiilor absolvite.
În concluzie, putem spune că tinerii au de unde alege, important este să îşi dorească să se implice, iar noi să îi susţinem şi să le dăm posibilitatea de a-şi spune cuvântul şi de a se dezvolta într-o societate în care doar ei pot produce schimbările pe care le aşteaptă. Personal, consider că tinerii sunt cea mai importantă resursă de care dispune România, pentru că s-a dovedit în multe ocazii că ei pot gestiona situaţii cheie, bucurându-ne astfel de tenacitatea de care dau dovadă, de pregătirea lor, dar şi de ideea de a fi dornici de afirmare. Avem tineri isteţi, curajoşi şi ambiţioşi, iar acest lucru trebuie să ne bucure! Închei prin a spune că trebuie să realizăm, încet-încet, că tinerii nu reprezintă doar viitorul, ci ei trebuie să reprezinte din ce în ce mai mult şi prezentul!”, a declarat parlamentarul PSD.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ