ALDE Dolj: Preocupările Guvernului pentru reducerea deficitului de colectare a TVA sunt legitime

Ion Cupă, președinte ALDE Dolj, vicepreședinte național ALDE: „Avem obligația de a găsi soluții pentru o mult mai bună colectare a TVA“.

0

„Dincolo de dezbaterea și decizia finală pe actul normativ privind split TVA, pe care o vom lua probabil săptămâna viitoare în Parlament, preocupările guvernului pentru o mai bună colectare a TVA sunt legitime și ele trebuie să fie permanente. România este în continuare statul cu cel mai mare deficit de colectare de TVA – 37,2% (diferența dintre sumele de TVA ce ar trebui colectate și încasările efective din TVA). Practic vorbim de un minus de cca. 8 miliarde de euro la buget datorită ritmului scăzut de colectare. O sumă mai mare decât bugetele alocate în anul 2017 pentru investiții în infrastructură, educație sau sănătate.
O accelerare a dezvoltării în țara noastră nu presupune doar păstrarea unui nivel ridicat al creșterii economice, ci și un deficit cât mai mic la colectarea TVA. Recomandările făcute de specialiștii în domeniu: dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA ar trebui luate serios în calcul. Aceste măsuri ar putea avea, în același timp, un impact pozitiv și asupra mediului de afaceri.
Preocuparea privind reducerea deficitului de colectare a TVA este una generală la nivel european, în condițiile în care pentru ultimul an pentru care există date (2015) deficitul înregistrat în cele 28 de state este la 152 de miliarde de euro!!!
Comisia Europeană a prezentat un plan vast de modificare a sistemului de colectare a TVA, introducând principiul destinației (TVA-ul se va plăti în statul membru în care este ultimul consumator, la cota stabilită în statul respectiv) și impozitarea tranzacțiilor intracomunitare prin folosirea unui portal unic.
ALDE își reafirmă angajamentul de a găsi acele soluții privind TVA, prin care inițiativa economică să nu fie descurajată, iar mediul de afaceri să se bucure de libertate economică“, se arată într-un comunicat al ALDE Dolj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ