După şiruri de promisiuni ale reprezentanţilor administraţiei locale în legătură cu reabilitarea şi consolidarea clădirii Colegiului Naţional „Carol I“, zilele acestea am aflat că s-a anulat şi procedura de licitaţie demarată în luna iunie a acestui an. Practic, în acest moment, suntem la nivelul anului 2014, când, la deschiderea anului şcolar, doamna primar Lia Olguţa Vasilescu anunţa cu surle şi trâmbiţe începerea unor ample lucrări de reabilitare la acest colegiu.
De atunci a urmat o adevărată telenovelă, în februarie 2016 doamna primar punea în scenă o adevărată regie prin care spera să-şi scuze incompetenţa, ordonând subordonaţilor să plimbe cărucioare de supermarket, pline cu documente, transformând şedinţa Consiliului Municipal Craiova într-un adevărat circ. Iată că intervenţiile consilierilor liberali de la acea vreme nu au fost tendenţioase şi rău-intenţionate, aşa cum susţinea doamna primar, fiindcă suntem aproape de finalul anului 2017 şi Colegiul ”Carol I” nu numai că nu a fost reabilitat, ba chiar starea de degradare s-a accentuat.
În luna martie a acestui an, sesizând bâlbâielile reprezentanţilor executivului în privinţa reabilitării acestui colegiu, am întrebat încă o dată când estimează aceştia că se vor finaliza lucrările de consolidare, având în vedere că în bugetul Craiovei pe 2017 fuseseră prevăzuţi foarte puţini bani pentru reabilitare, iar niciunul dintre termenele înaintate nu fusese respectat.
Răspunsul a venit prompt de la primarul interimar la acea vreme, Mihai Genoiu: „Am alocat suma de un milion cinci sute de mii lei, însemnând cheltuieli de proiectare şi execuţie. Am făcut socoteala în felul următor: că procedura de licitaţie se întinde pe durata a 4-5 luni de zile, procedura de proiectare care va fi prima parte, la fel, se va derula pe o perioadă de 4-5 luni de zile, nu ştiu exact cât este prevăzută în caietul de sarcini, şi automat, pentru execuţie în 2017 nu va mai rămâne foarte mult timp decât pentru demararea lucrărilor, având în vedere că este şi perioada de iarnă. Problema este că îl demarăm şi nimeni nu îl va mai putea întoarce înapoi. De aici încolo, probabil că va face obiectul licitaţiei termenul de execuţie al acestor lucrări, să nu uităm că este vorba de un monument istoric, este vorba de un monument cu reabilitare. Nu este o simplă construcţie, este un proiect delicat“.
Acest răspuns ambiguu, fără a înainta un termen concret, mă face să cred că încă de atunci domnia sa cunoştea limitele executivului pe care acum îl conduce în calitate de primar ales, iar acest nou eşec nu a fost deloc o surpriză.
Din păcate, părinţii elevilor care învaţă la Colegiul Naţional „Carol I“ au primit un nou pumn în plex, în urma unei decizii aberante a conducerii colegiului, aceştia nu vor mai putea să îşi aştepte copiii în curtea unităţii. În condiţiile în care circulaţia pietonală este restricţionată în jurul clădirii, în condiţiile în care chiar la poarta şcolii este o intersecţie foarte periculoasă, în condiţiile în care din faţada clădirii cad la propriu bucăţi de zid, această măsură nu face decât să sporească gradul de îngrijorare în privinţa securităţii elevilor.
Sper ca măcar în al doisprezecelea ceas administraţia să se trezească şi situaţia de la această unitate de învăţământ, atât de prestigioasă, să fie rezolvată!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ