Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, spune că, în prezent, se desfăşoară licitaţiile pentru dotarea sălii de operaţii ce va funcţiona în cadrul Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. „Lucrările se apropie de sfârşit şi, în acest moment, se desfăşoară licitaţiile pentru această sala de operaţii. În curând vom avea un rezultat final şi va fi dotată. Dorinţa noastră este să terminăm cât mai repede această investiţie deosebit de valoroasă pentru regiunea Oltenia. Astfel vom rezolva o problemă foarte gravă a multor oameni din această zonă, bolnavi cu afecţiuni coronariene, care reprezintă principala cauză de mortalitate în această regiune. Aşa cum ştiţi, de la Timişoara şi până la Bucureşti nu mai există nici o astfel de clinică în care să poată interveni cineva în caz de infarct sau preinfarct. Şi atunci, vom face un fel de pionierat la Craiova cu această investiţie, care depăşeşte probabil şapte milioane de euro, mare parte din banii Consiliului Judeţean”, a declarat Ion Prioteasa.
La rândul său, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, spune că această investiţie este extrem de importantă deoarece, deşi spitalul de la Craiova este cel mai mare spital monobloc din ţară, acesta nu are o clinică de cardiologie intervenţională. „Spitalul Judeţean din Craiova este cel mare spital monobloc din ţară, este spitalul care are cele mai multe specialităţi şi singurul, cel puţin la ora asta, care nu are o clinică de cardiologie intervenţională, cu atât mai puţin o secţie de chirurgie cardiacă. Într-adevăr, la această, oră bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate la nivelul regiunii. Toţi pacienţii care fac infarct sunt trimişi la Bucureşti cu elicopterul sau cu salvarea. De la toate aceste date a pornit necesitatea apariţiei acestui centru cu două specialităţi. Una din specialităţi este cardiologia intervenţională, deci practic urgenţa. Cea de-a doua investiţie reprezintă cele două săli de chirurgie intervenţională”, a precizat dr. Bogdan Fănuţă. Acesta a adăugat că în cadrul Clinicii de Cardiologie intervenţională vor putea fi efectuate şi intervenţiile chirugicale pe vasele mari: „Trebuie spus că această sală de operaţii nu va deservi doar intervenţiile chirurgicale pe cord, ci va deservi inclusiv intervenţii chirurgicale pe vasele mari. Discutăm aici, spre exemplu, de intervenţii pe aortă. Din păcate şi în aceste cazuri mortalitatea este foarte mare pentru că din momentul în care se descoperă timpul de intervenţie este foarte scurt”.

În luna aprilie, în cadrul programului Interreg V-A România-Bulgaria, Consiliul Judeţean Dolj şi Districtul Vratsa au semnat un proiect de peste 1,5 milioane de euro prin care două unităţi sanitare, adică Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalul din Kozlodui – regiunea Vratsa, vor fi dotate cu aparatură medicală în valoare de peste 770.000 de euro fiecare. Cei 770.000 de euro care revin Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova vor fi utilizaţi pentru dotarea cu aparatură a unei săli de operaţii ce va funcţiona în cadrul Clinicii de Cardiologie intervenţională.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ