Euro la cotaţia maximă a ultimelor două luni

0

Perioada analizată nu a fost una pozitivă pentru leu, chiar dacă România a înregistrat, în lunile aprilie – iunie, una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană. INS a anunţat primele estimări pentru al doilea trimestru al acestui an, care arată că PIB-ul a accelerat, înregistrând un avans de 5,9%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016.
Pe lângă menţinerea aversiunii faţă de risc, provocată de tensiunile geopolitice din Peninsula Coreeană sau de atentatele teroriste din mai multe ţări europene, piaţa este neîncrezătoare în politicile ultra-populiste ale alianţei PSD-ALDE, care deja a început să se confrunte cu greutăţi în privinţa posibilităţii de a susţine creşterile salariale ale bugetarilor.
A apărut astfel majorarea accizelor (preţului) la produsele petroliere sau intenţia de a impune un nou mod de colectare a TVA, care ar putea pune pe „butuci” numeroase companii mici.
În mod natural, cursul euro a crescut de la 4,5710, la începutul perioadei, la 4,5881 lei, la sfârşitul ei, fiind atinsă astfel cotaţia maximă a ultimelor două luni. Presiunea pe cumpărarea de valută a împins euro până la un maxim de 4,592 lei, faţă de un minim al şedinţei de 4,581 lei. Tranzacţiile de la închiderea pieţei se realizau în jurul pragului de 4,59 lei.
Cursul dolarului american a crescut de la 3,8741 la 3,9104 lei, intervalul fiind încheiat la 3,9079, atunci când cotaţiile au fluctuat între 3,898 şi 3,918 lei.
Moneda elveţiană s-a apreciat pe pieţele internaţionale de la 1,148 la 1,126 franci/euro, astfel că media ei a urcat de la 4,0053 la 4,0606 lei. Finalul perioadei a adus deprecierea francului la 1,132 – 1,138, încât cursul a scăzut la 4,0379 lei.
Perechea euro/dolar a avut o evoluţie agitată, corelată cu ultimele evenimente geopolitice. De la 1,1839 euro a scăzut la 1,1662 dolari, după seria de atacuri teroriste care au zguduit mai multe ţări europene, în special cel de la Barcelona.
Odată trecut şocul emoţional, euro a recuperat din terenul pierdut, tranzacţiile de la finalul perioadei fiind realizate între 1,1732 şi 1,1820 dolari. Replierea monedei americane a fost facilitată de destrămarea echipei cu care Donald Trump a câştigat mandatul de la Casa Albă.
Ultimul care a părăsit corabia prezidenţială a fost Steve Bannon, controversatul consilier strategic. Acestuia i-ar putea urma Gary Cohn, consilierul economic şef de la Casa Albă, ceea ce ar adânci izolarea în care se află preşedintele american şi capacitatea lui de a administra promisele reforme ale impozitelor sau cheltuielile cu infrastructura.
Investitorii aşteaptă acum discursurile care se vor ţine la întâlnirea marilor bănci centrale de la Jackson Hole, în Statele Unite.
Evoluţia monedei americane şi creşterea aversiunii faţă de risc au dus preţul unciei de aur peste pragul de 1.300 dolari, pentru prima oară în 2017, investitorii fiind interesaţi de plasamente cât mai sigure.
Analiza cuprinde perioada 15 – 21 august

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ