Semne bune... vara are
Mii de turişti au ales Stâna Ştefanu de pe Transalpina

Stâna Ştefanu, oaza de relaxare situată pe Transalpina, se bucură şi în acest sezon estival de vizita a mii de turişti veniţi din toate colţurile ţării. Printre cei care au trecut pragul stânei sunt şi musafiri de anul trecut, bucatele alese şi ospitalitatea gazdelor conving mii de persoane să revină în acest loc. De asemenea, tocanul băciţei Mărioara este apreciat şi de turiştii care au ajuns în zonă pentru întâia oară, cu promisiunea că şi în vara anului viitor se vor reîntâlni.

0

Tocanul pregătit după o reţetă a băciţei Mărioara, preparatele cu brânză de oaie, mămăliga aburindă, cojoacele ciobăneşti din lână, câinii mioritici, măgăruşii şi muzeul amenajat potrivit tradiţiilor din zonă, toate acestea dau farmec Stânei Ştefanu situată pe Transalpina. Turiştii, fie că vorbim despre persoane care ajung pentru prima dată în zonă, fie despre cele care au revenit pentru câteva momente de relaxare, rămân uimiţi de frumuseţea locului şi apreciază ospitalitatea gazdelor din Gorj.

Tocan pregătit după reţeta băciţei Mărioara
Această oază de relaxare se găseşte la 18 km de Rânca şi la 10 km de Obârşia Lotrului, Mărioara Babu şi soţul ei având grijă ca preparatele pe care le oferă turiştilor să mulţumească fiecare client în parte. Mâncarea este servită în vase de lut, cu linguri de lemn, tocmai pentru a readuce în atenţia musafirilor traiul de odinioară. Pentru o porţie generoasă de tocan, după cum o numeşte băciţa Mărioara, turiştii plătesc nu mai puţin de 15 lei, în acest preţ fiind incluse murăturile, smântâna şi brânza de oaie. „Am mai servit un tocan în zona Sibiului, dar acesta este net superior. Cred că doamna are un secret, altfel nu îmi explic. Gustul este extraordinar, servirea ireproşabilă. Totul este natural, servit cu o calmitate ieşită din comun şi tocmai simplitatea de aici dă farmec locului. Brânza şi smântâna sunt şi ele nemaipomenite, vasele în care sunt aduse la masă sunt perfect curate. Nu ai ce să reproşezi”, a scris unul dintre turişti pe pagina de socializare a Stânei Ştefanu.

Cojocul ciobănesc, aşternut pe timp de noapte
Cum îi şade bine unui bun gospodar, familia Babu a avut grijă ca în acest sezon stâna să arate mult mai bine comparativ cu vara anului 2016. Astfel, în prezent, turiştii pot admira costume populare vechi de mai bine de o sută de ani, obiecte tradiţional ciobăneşti, toate frumos aranjate în cadrul unui muzeu amenajat cu mare drag de membrii familiei Babu. Pentru a-şi mulţumi musafirii, şi cojoacele ciobăneşti pe care turiştii le vor putea îmbrăca pentru a se fotografia sunt acum mai multe la număr. Mulţi dintre cei care ajung în această locaţie vor să rămână peste noapte, să doarmă sub cerul liber şi atunci cojoacele devin cel mai bun aşternut. „Am ales să dorm o noapte în acest loc minunat. Cojocul acela a fost minunat. Am dormit sub cerul liber şi chiar dacă am stat în inima munţilor, nu am simţit frigul”, a spus un alt turist.

Turişti din ţară şi de peste hotare
Cei mai mici dintre vizitatorii stânei, dar nu numai, îşi petrec timpul cu măgăruşii şi câinii mioritici. Sunt familii care ajung în zonă de la sute de kilometri distanţă, dar sunt şi foarte mulţi turişti străini. De la familia Babu toată lumea pleacă mulţumită. La rândul lor, Mărioara şi soţul ei sunt mândri de faptul că oamenii revin la stâna lor. Acesta este cel mai bun semn că lucrurile se mişcă într-o direcţie bună. Un semn care le-a dat curaj să investească, dovedind astfel că poţi răzbi şi fără ajutor din partea autorităţilor. Cât priveşte acest sprijin, dacă familia Babu s-ar fi bazat strict pe promisiunile venite din stânga şi din dreapta, cel mai probabil nu ar fi deschis porţile stânei nici până la ora actuală.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ