După ei, potopul?
Guvernul Tudose se joacă periculos cu finanţele ţării!

Profitând de letargia specifică vacanţelor de vară, guvernanţii noştri au purces la modificat de zor Codul Fiscal. Mişcarea premierului din umbră al României, Liviu Dragnea, a prins pe picior greşit chiar şi opoziţia liberală, surdo-mută la zbaterile economice prin care trece ţara. Aşa se face că, fără absolut nicio piedică, peste noapte, încălcând legea, cabinetul Tudose inventează noi biruri sau le măreşte pe cele deja existente, în timp ce, pe de altă parte, îndeasă în buzunarele bugetarilor creşteri salariale fără precedent în ultimii 15 ani.

0

După ce a schimbat programele de guvernare precum navetistul trenurile, alianţa de guvernare jonglează periculos cu finanţele ţării în dorinţa de a-şi satisface bazinul electoral. Inventează peste noapte noi modificări la Codul Fiscal, smulgând din bugetele privaţilor sume importante de bani pe care, şmechereşte, le oferă cadou unei importante părţi a bugetarilor, transformând brusc o economie bazată în principal pe servicii şi producţie într-una axată pe consum. Evident, dezechilibrele astfel create generează unul dintre cele mai perverse efecte pe termen lung: o inflaţie într-o continuă creştere care va diminua pe termen mediu puterea de cumpărare a românului.

Una promitem, alta „fumăm“
Primul semn real că Partidul Social Democrat se va îndepărta de ceea ce a promis în campania electorală a apărut în momentul învestirii cabinetului Tudose. Atunci, programul de guvernare propus iniţial a fost modificat masiv în părţile esenţiale, încercându-se de o manieră disperată de a se acoperi găurile bugetare căscate ca urmare a creşterii bruşte şi semnificative a salariilor bugetarilor şi a pensiilor. După doar o lună, a apărut brusc o modificare a Codului Fiscal, cu aplicabilitate imediată, chiar dacă total ilegal. Firmelor care au angajaţi cu fracţiuni de normă întreagă li s-a impus să plătească taxele către stat la nivelul unei norme întregi. Cu alte cuvinte, ca patron, chiar dacă angajatul tău va lucra două ore pe zi sau opt, la stat vei da fix aceeaşi sumă de bani. „Sunt prea multe contracte de muncă cu normă fracţionată, există un furt aici“, s-a spus, de parcă nu ar fi menirea statului, prin instituţiile pe care le patronează, să descopere şi să pedepsească aceste ilegalităţi. Pe acelaşi principiu, poate că n-ar strica să lise anuleze românilor toate permisele de conducere, pentru că, în ultimii ani, numărul accidentelor rutiere cu victime a crescut exponenţial. Opoziţia, firavă la propriu şi la figurat, a încercat să se opună, însă fără sorţi de izbândă.

Guvernanţii ignoră cu bună ştiinţă legile pe care ei înşişi le-au votat
La începutul acestei săptămâni, din neant, s-a aflat că guvernanţii pun la cale încă o modificare a Codului Fiscal: mărirea accizelor pe combustibili. Propunerea ar fi de creştere cu zece procente, specialiştii exemplificând că fiecare dintre români va plăti cu aproximativ 50 de bani mai mult pe un litru de benzină sau motorină. Evident, această creştere semnificativa a accizelor va atrage după sine o majorare a tuturor preţurilor, fie că vorbim despre mâncare, îmbrăcăminte sau servicii, şi va fi suportată, ca întotdeauna, de bugetul românului de rând, indiferent că este angajat la stat sau în sistem privat. Pentru a îndulci realitatea crudă, imediat coaliţia de guvernare a subliniat că se va scoate impozitul pe dividende, ca şi cum această măsură ar mişca din temelii întreaga economie.
Cele două exemple de modificare a Codului Fiscal exemplificate mai sus sunt absolut ilegale deoarece temenul lor de aplicare este unul mai scurt de şase luni. Acest lucru nu pare a deranja pe nimeni, batjocorirea legilor chiar de către cei care le-au făcut devenind de ani buni un sport naţional. Din păcate, dispreţul faţă de lege se propagă exponenţial în societate, românul de rând întrebându-se, firesc, de ce ar trebui să facă altfel decât cei pe care i-a ales să îi conducă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ