Vâlcea: Invazia porcilor mistreți devine situație de urgență

Autoritățile județului Vâlcea încearcă, și în acest an, să stopeze invazia animalelor sălbatice asupra culturilor agricole din mai multe localități. Prefectul Florian Marin a convocat pentru marți, 8 august, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, iar președintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anuțat pentru miercuri, 9 august, o întâlnire cu factori responabili, în scopul depistării soluțiilor la această situație.

0

„Prefectul județului Vâlcea, domnul Florian Marin, convoacă marți, 8 august 2017, începând cu ora 14:00, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, la sediul Instituției Prefectului, județul Vâlcea. Principalul punct pe ordinea de zi va fi: «Identificarea unor soluţii legale pentru limitarea pagubelor produse în gospodăriile populaţiei şi asupra culturilor agricole de către speciile de faună salbatică de interes cinegetic (porci mistreţi)».
Materialul va fi prezentat de către inspectorul șef al Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, domnul Gheorghe Poenaru și de către directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vâlcea, domnul Marin Cernătescu”, a anunțat Prefectura Vâlcea.
Președintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a declarat că pe 9 august, la ora 10, se va întâlni cu reprezenaţi ai DSVSA Vâlcea, responsabili ai Gărzii Forestiere şi gestionarii celor 47 de fonduri cinegetice, existente la nivelul judeţului. pentru depistarea soluțiilor la această situație. „ Scopul acestei întâlniri este acela de a găsi soluţii în vederea diminuării efectivelor de mistreţi, iar în situaţia în care acestea nu vor da rezultatele aşteptate, în funcţie de gradul de pericol, se va analiza oportunitatea convocării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a dispune măsurile legale care se impun în acest caz“, a spus președintele CJ Vâlcea.
În ultimii ani, migrația mistreţilor din alte fonduri cinegetice şi creşterii numărului de şacali şi de vulpi-ultimele cunoscute ca principali vectori de răspândire a rabiei- creează mai probleme, cu precădere în sudul județului Vâlcea. Guşoeni, Fârtăţeşti, Măciuca, Roşiile, Stăneşti, Lungeşti, Prundeni, sunt doar câteva dintre localitățile afectate.

Se cere modificarea legii
Recent, la inițiativa deputatului PSD, Daniela Oteșanu, a avut loc la Prefectura Vâlcea o întâlnire cu edilii localităților afectate de distrugerile provocate de porcii mistreti, cu gestionarii fondurilor de vanatoare, dar și cu cei ai instituțiilor cu atribuțiuni in domeniu. Din discuții a rezultat necesitatea unor modificari legislative, întrucât actul juridic ce reglementează acest domeniu este depășit și crează probleme atât proprietarilor de teren, cât și primarilor.
(D.I.)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ